Svijet     | 06.07.2020. 15:55 |

Bijela kuća odbacila da odluku o obaveznom nošenju maski donosi na nivou SAD-a

FENA Internet

WASHINGTON, 6. jula (FENA) - Bijela kuća je ponovo odbacila pozive da zakonski zahtijeva nošenje zaštitnih maski u Sjedinjenim Državama.

Šef osoblja Bijele kuće Mark Meadows rekao je za TV stanicu Fox News u ponedjeljak ujutro da predsjednik smatra da svaka država treba da donese odluku za sebe, prenosi AP. 

Dodao je da "sigurno nije u redu da se takva odluka donosi na nivou" Sjedinjenih Država i da "dozvoljavamo našim lokalnim guvernerima i načelnicima da sami rade na tome."

Demokratski guverner države New Jersey, Phil Murphy, rekao je da bi želio nacionalnu strategiju za borbu protiv koronavirusa, uključujući i obavezno nošenje zaštitnih maski.

Murphy je rekao da njegova država doživljava "blage poraste u broju novozaraženih" od stanovnika koji se vraćaju sa Floride, iz Južne Karoline i drugih klastera virusa, a SAD su "jake koliko i naša najslabija karika".

Potpredsjednik Mike Pence takođe je odbacio ideju o naredbi za obavezno nošenje maski diljem zemlje, rekavši da to zavisi od guvernera i lokalnih zdravstvenih zvaničnika.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Bijela kuća optužila Elona Muska za ponavljanje 'gnusne antisemitske laži'

Bijela kuća s direktorima kompanija Google i Microsoft o opasnostima AI-a

Prva dama SAD-a Jill Biden prisustvovat će krunidbi britanskog kralja Charlesa

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo