Svijet     | 06.07.2020. 15:11 |

Kim izdao naredbu o maksimalnoj pripravnosti protiv pandemije koronavirusa

FENA Internet

SEOUL, 6. jula (FENA) – Glavne novine Sjeverne Koreje, Rodon Sinmun, pozvale su u nedjelju na provođenje naredbe lidera Kim Jong-un da zemlja izvrši "maksimalnu pripravnost" protiv pandemije koronavirusa.

Kim je naredbu izdao tokom sastanka politbiroa u četvrtak, upozoravajući da će prerano ublažavanje antivirusnih mjera dovesti do "nezamislive i nepovratne krize", prenosi Yonhap.

Apelacija je shvaćena kao znak da bi na Sjevru situacija s COVID-19 mogla biti ozbiljna, iako Pyongyang tvrdi da nije zabilježen niti jedan slučaj. Drugi je put u tri mjeseca Sjever sazvao sastanak politbiroa na kojem se raspravljalo o pandemiji koronavirusa.

U nedjelju je Rodong Sinmun, sjevernokorejski službeni list Centralnog komiteta Radničke partije Koreje, rekao da bi svi trebali izvršiti naredbu vođe.

"U situaciji u kojoj je mogućnost rješavanja rizika neizvjesna, trebali bismo biti maksimalno oprezni, a da ne postanemo samozadovoljni ili slabi", piše u uvodniku koji poziva na "apsolutno" poštovanje antivirusnih propisa i naredbi.

Službena sjevernokorejska novinska agencija (KCNA) također je saopćila kako ta zemlja pokušava provesti protuvirusne mjere na stroži način u cijeloj zemlji, istovremeno udvostručujući nadzor i dezinfekciju u regijama blizu mora i na kopnu.

Prošlosedmični sastanak politbiroa pokazuje da zemlja stavlja živote ljudi ispred bilo čega drugog, navodi KCNA.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Rusija tvrdi da je velikim silama potreban novi pristup Sjevernoj Koreji

Kim Jong Un nadzirao vježbe artiljerijskih jedinica u Sjevernoj Koreji

Sjeverna Koreja prvi put u dva mjeseca ispalila balističke rakete u more

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta