Bosna i Hercegovina     | 06.07.2020. 14:26 |

Udruženje građana 'Ruke' apeluje da se smanji zagađenje plastikom

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 6. jula (FENA) - Udruženje građana  "Ruke" realizuje projekt Eko izazov "Učinimo svoju zemlju još ljepšom" s ciljem da utiču na smanjenje zagađenja plastikom tako da se održe čistije zajednice, ulice, rijeke i okeani.

Upozoravaju da se plastika za jednokratnu upotrebu proizvodi uglavnom od hemikalija na bazi fosilnih goriva (petrohemikalija) i da je treba odložiti odmah nakon upotrebe a često u samo nekoliko minuta.

Plastika za jednokratnu upotrebu najčešće se koristi za pakovanje i pribor za jelo, poput boca, omota, slamki i vreća.

Stručnjaci smatraju da su pojedinačni izbori način djelovanja koji vodi do kolektivnog pomaka.

Samo jedna jednostavna zamjena, poput kupovine staklene boce za vodu za višekratnu upotrebu, može poštedjeti okoliš stotinjak plastičnih boca svake godine.

Još neke ideje koje se mogu primjenjivati na svom primjeru su "nosi ceker u kupovinu umjesto kupovanja plastičnih vrećica, koristi drvenu četkice za zube, ne koristi slamke, koristi sapun u čvrstom obliku, kuhaj češće ili jedi u restoranu da izbjegneš plastičnu ambalažu prilikom dostave hrane, koristi staklene tegle... i podijeli informacije o opasnosti korištenja jednokratne plastike na društvenim mrežama". 

- Kada napraviš korak na putu mijenjanja svojih navika i ovisnosti o plastici, možeš se prijaviti i na Eko izazov „Učinimo svoju zemlju još ljepšom“ koji realizuje UG Ruke u saradnji sa Američkom ambasadom u BiH i na taj način utjecati na stav svojih sugrađana o zaštiti životne sredine! Sve informacije o eko izazovu nalaze se na: https://ugruke.com/eko-izazov -  navedeno je u saopćenju te nevladine organizacije. 

Prema izvještaju Svjetske organizacije za zaštitu prirode (WWF) plastika danas predstavlja 95 posto ukupnog otpada koje pluta Sredozemnim morem i taloži se na njegovim obalama, kao i u drugim morima i okeanima, a njegov veliki dio čine plastične vrećice.  

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

New Delhi na vrhu liste najzagađenijih gradova na svijetu

WMO - Klimatske promjene i zagađenje zraka moraju se rješavati zajedno

Glavni grad Indonezije najzagađeniji veliki grad na svijetu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo