Stranačke aktivnosti     | 06.07.2020. 12:01 |

Saopćenje zajavnost Naše stranke

FENA Saopćenje

Komisija za ravnopravnost spolova državnog parlamenta podržala je danas - sa pet glasova za i tri protiv - prijedlog kojim bi umjesto Adila Osmanovića na mjesto predsjedavajućeg bila imenovana žena. Međutim, na intervenciju SNSD-a, Osmanović je odlučio da nema entitetske većine iz Republike Srpske, čime je zaustavio svoju smjenu. 

„SDA i SNSD saradnja se još jednom pokazala na najvišem nivou. Sarađuju, ali ništa ne rade, a dokaz za to je da se Komisija o kojoj se glasalo nije sastala pet mjeseci“, kaže Mirjana Marinković-Lepić, zastupnica Naše stranke u Parlamentu BiH.

Ona posebno problematičnom smatra činjenicu da na čelu Komisije za ravnopravnost polova Parlamenta BiH još nikad nije bila žena:

„To je jedan od paradoksa koji, osim nesastajanja Komisije, pokazuje da ona ne odgovara svojoj svrsi. Najčešće su na mjestu predsjedavajućih oni iz stranaka koje su krajnje patrijarhalne i antifeminističke. To tijelo treba učiniti svrhovitim, a to može samo tako ako mu namjena bude implementacija feminističke etike kroz zakonodavnu i izvršnu vlast u bh. stvarnost. To je etika brige prema javnim resursima i prema našim građankama i građanima. To se nikad neće desiti dok su na čelu te komisije ljudi iz nacionalnih stranaka, bili oni muškarci ili žene, jer oni tu etiku nemaju inkorporiranu u programe svojih partija. Bili smo svjedoci da je jedna zastupnica predsjednika svoje stranke u Parlamentu BiH nazvala Bogom. Međutim, za početak, kao znak dobre volje da se ta Komisija istinski usmjeri ka svojoj namjeni, dobro bi bilo da bar jednom u historiji na njenom čelu bude žena“, rekla je Lepić.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost Naše stranke

Kojović i Rudik: Ukrajina i BiH zajedno protiv ruskog uticaja

Saopćenje za javnost Naše stranke

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu