Regija     | 06.07.2020. 11:14 |

Marić: Plenkovićeva vlada se odlično postavila od početka pandemije

FENA Fedzad Forto

SARAJEVO, 6. jula (FENA) - Rezultati jučerašnjih općih izbora u Hrvatskoj su manje-više očekivani, a iznenađenje su jedino ukoliko ih posmatramo u odnosu na predizborna predviđanja, koja često pokazuju velika odstupanja, ocijenila je u razgovoru za Fenu politička analitičarka Ivana Marić.

Po njenim riječima, nekoliko stvari je bitno naglasiti u odnosu na ove izbore. Na prvom mjestu se treba spomenuti pandemija koronavirusa koja je imala veliki utjecaj na izbore.

- Plenkovićeva Vlada se od početka odlično postavila i bila je uzor mnogim drugim državama. U takvim situacijama je logično da će građani dati više podrške svojim 'zaštitnicima'. Stoga se mogla i očekivati pobjeda HDZ-a. Mada je broj mandata koji su osvojili malo veći od očekivanog - kazala je ona.

Plenković je, smatra Marić, ovom pobjedom pokazao da je HDZ dovoljno jaka i bez desnog, radikalnog krila stranke bez kojeg će mu vođenje stranke biti mnogo lakše. Navodi i kako su u javljanju nakon izbora, Miroslav Škoro i njegove stranačke kolege javno pokazale želju da budu dio nove Vlade.

- Međutim, šanse za to su minimalne - kaže Marić.

Dalje navodi da je ove izbore obilježio je i slabiji odziv birača od uobičajenog. Na to je djelomično uticao i oprez građana zbog rastućeg broja zaraženih koronavirusom, ali je tome sigurno više doprinijela slaba opozicija zbog koje birači nisu željeli riskirati izlazak na birališta.

- Slaba opozicija je postala boljka, ne samo Hrvatske već i čitave regije. Vlast dobija izbore ne zato što je dobra već zato što je opozicija još gora od vlasti - ocijenila je Marić.

Loš izborni rezultat SDP-a, po njenom mišljenju, najveće je iznenađenje ovih izbora.

- Ovo je bila jasna poruka Davoru Bernardiću, koji je i najavio da je spreman da ide s mjesta predsjednika stranke. Šteta je što nije odmah ponudio svoju ostavku i time bar postizborno pokazao političku zrelost i odgovornost. SDP će morati napraviti korjenite promjene ukoliko želi ostati ozbiljan igrač na političkoj sceni Hrvatske - kaže Marić.

Smatra da će Plenković sada moći relaksirano ući u formiranje Vlade i pokazati da li je HDZ zaista spreman da se bori protiv korupcije i da li je sposoban da Hrvatsku vrati u "EUropske šine iz kojih su zadnjih godina često iskakali".

- Posebno će biti zanimljivo pratiti odnos Hrvatske prema Bosni i Hercegovini jer su izborni poraz doživjeli upravo oni koji su najviše potencirali intenzivnije uplitanje Hrvatske u unutarnja pitanja BiH. Ovdje je bitno naglasiti da, iako se radi o 'sestrinskim' strankama, pogrešno bi bilo poistovjećivati HDZBiH i HDZ Hrvatske, a posebno Čovića i Plenković. Hrvatski HDZ je demokratska stranka desnog centra po uzoru na slične stranke u EU, dok se za HDZ BiH to ne može reći. Plenković zaista jeste EUropejac za razliku od Čovića kod kojeg je to samo deklarativno. Za par mjeseci ćemo vidjeti za koji pravac su se odlučili Plenković i HDZ Hrvatske, posebno u odnosima prema Bosni i Hercegovini - kazala je Marić.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Grmoja: Most i DP bez Možemo i SDSS-a imaju dovoljno ruku za novu hrvatsku vladu

Izbori za EP u Hrvatskoj: Još nema ni jedne kandidacijske liste

Macan: Zbog velike izlaznosti rezultati hrvatskih izbora nisu upitni, a politika prema BiH ostaje ista

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'