Kultura     | 06.07.2020. 09:46 |

Uz godišnjicu genocida u Srebrenici kampanja 'Zajedno protiv virusa poricanja'

FENA Saopćenje

 SARAJEVO, 6.jula (FENA) - Povodom 25. godišnjice genocida u Srebrenici u Historijskom muzeju Bosne i Hercegovine će 7. jula biti otvorena izložba Srebrenica: „Genocid u osam činova“,kojom će početi kampanja Srebrenica 25: „Zajedno protiv virusa poricanja“.

Kampanja započinje otvaranjem multimedijalne izložbe paralelno u Sarajevu, Puli i Tuzli, i traje do 11. jula, dana kada je 1995. godine pala Srebrenica. Izložba se zasniva na internetskom narativu Srebrenica: "Genocid u osam činova", saopćeno je iz Historijskog muzeja BiH.

SENSE Centar za tranzicijsku pravdu je u saradnji sa Historijskim muzejom Bosne i Hercegovine okupio koaliciju od petnaest organizacija civilnog društva iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije, Crne Gore i Kosova, što predstavlja do sada najveću regionalnu kampanju organizacija civilnog društva sa ciljem prevencije negiranja ratnih zločina počinjenih tokom devedesetih na prostorima bivše Jugoslavije.

Materijali koji će biti prikazani na izložbi i tokom kampanje dio su SENSE arhive koja sadrži oko 2.000 izvještaja sa “srebreničkih suđenja” pred MKSJ-om, kao i 550 video priloga posvećenih Srebrenici, koji detaljno opisuje kako je MKSJ istražio, rekonstruirao i procesuirao zločine počinjene 1995. u Srebrenici.

Kampanja će se istovremeno odvijati i na internetu - društvenim mrežama i portalima, a svi navedeni video materijali biće online prikazani na društvenim mrežama Historijskog muzeja BiH i ostalih organizacija uključenih u kampanju.

Izložba će u Historijskom muzeju BiH biti otvorena do kraja augusta, saopćeno je.

 

 

 

 

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

U Historijskom muzeju BiH otvorena izložba akvarela Seada Čerkeza

Izložba 'Stari mostovi' Seada Čerkeza u Historijskom muzeju BiH

Zaronite u historiju bh. kuhinje: Pop-Up Gastro Muzej u Sarajevu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo