Svijet     | 05.07.2020. 16:00 |

Prva guvernerka Tokija Koike pobjedom na izborima dobila novi mandat

FENA Internet

TOKIO, 5. jula (FENA) - Yurioko Koike pobijedila je u drugom krugu izbora u Tokiju i izborila drugi zaredom mandat na funkciji guvernerke glavnog grada Japana.

Karizmatična japanska političarka Koike pobjedu je izvojevala zbog uspješne borbe protiv širenja koronavirusa u Tokiju, mada je u proteklih nekoliko dana zabrinutost Japanaca porasla zbog sve većeg broja novozaraženih osoba.

Ona je u pobjedničkom govoru obećala da će učiniti sve kako bi se uvele i implementirale adekvatne mjere zaštite zdravlja stanovnika Tokija, javlja Anadolu Agency (AA).

Konzervativna političarka i članica vladajuće Liberalne demokratske partije premijera Shinzoa Abea, Koike je 2016. godine postala prva žena na funkciji guvernera Tokija.

Tokom bogate političke karijere 67-godišnja Koike je obnašala važne funkcije, uključujući i funkcije japanske ministrice odbrane i ministrice okoliša.

Bivša talentirana novinarka Koike u politici je stekla nadimak “ptica selica“ i to zbog toga što je u najmanje sedam navrata mijenjala političke partije i koalicije.

Takva pojava je izuzetno rijetka na političkoj sceni u Japanu u kojem su političari tradicionalno odani vlastitim političkim opcijama.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Izbori u Hrvatskoj: Bračne i rođačke veze hrvatskih političarki i političara

Japan će nastaviti finansirati UN-ovu palestinsku agenciju za izbjeglice

Izbori u Hrvatskoj: Na Veliki petak u ponoć istječe rok za kandidature

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom