Bosna i Hercegovina     | 05.07.2020. 14:29 |

Žiško: Raditi da građani ovog prostora budu pošteđeni nemilih etničkih potresa

FENA Adriana Domazet

SARAJEVO, 5.jula (FENA) – Predsjednik Inicijativnog odbora regionalnog pokreta „Ilirska zora“ Mahir Žiško kazao je danas da je riječ o  pokretu koji je nastao kao plod rada i razmišljanja grupe intelektualaca i to kao pokret koji će se baviti historijom, a kasnije postati i politički pokret.

-Tražili smo šta je to kohezioni faktor u regionu između svih nas. Mi smo svi pripadnici jednog plemena koje je na ovom prostoru autohtono 30.000 godina.

"Ilirska zora" se zalaže da sačuva dobre odnose, tolerantnost i harmoniju življenja među svim etničkim grupama koje nastanjuju ilirski historijski prostor, kako bi ubuduće građani ovog prostora bili pošteđeni nemilih etničkih potresa - istakao je Žiško na konferenciji za novinare u Sarajevu.

Masovna iseljavanja u davnoj i nedavnoj prošlosti, ističe on, zbog nacionalističkih i ideoloških razloga, uvijek su imala za posljedicu materijalno i duhovno nazadovanje ovog područja.

-'Ilirska zora' se zalaže za puno poštivanje temeljnih sloboda i prava čovjeka-slobodu mišljenja, govora, javnog istupanja i udruživanja u političke i druge zajednice. Posebno će se boriti za slobodu štampe i svih medija radi potrebe formiranja demokratske javnosti – ističe Žiško.

Kazao je da je Ilirizam svijest o pripadnosti ilirskog stanovništva Balkana zajedničkoj višekulturnoj realnosti.  Ilirizam predstavlja specifičnu svijest pripadnosti koja se odnosi na procese identifikacije balkanskog čovjeka sa zajedničkim teritorijem i historijskom sudbinom.

-Iliri se identificiraju manifestirajući bošnjačku, srpsku, hrvatsku, albansku, bugarsku, makedonsku, rumunsku, slovensku, talijansku nacionalnu pripadnost i ilirsku etničku pripadnost. Svojstvenost etno-kulturnih obilježja ilirske historijske teritorije čini kulturni habitat našeg zavičaja i predstavlja nezamjenjiv resurs i bogatstvo za projekt ekonomskog i kulturnog razvitka Ilirika – istakao je Žiško.

Naglasio je da su regionalni pokret „Ilirska zora“ i Bošnjački pokret pronašli zajednički interes da zajedničkim snagama pokušaju vratiti dignitet bošnjanima, da vrate dignitet ilirima.

Predsjednik Bošnjačkog pokreta Sejfudin Tokić  potcrtao je da pokret insistira na stvaranju otvorenog, demokratskog političkog sistema bez prethodnih uvjetovanja bilo koje, a pogotovo nacionalne, poltičke, ideološke i vjerske prirode.

-Bošnjački pokret će se pritom bazirati na povijesnoj tradiciji tri najveća pokreta Bošnjaka u proteklih 200 godina koja su predvodili Husein kapetan Gradaščević, Mehmed Spaho i Alija Izetbegović. Strateške odrednice političkog programa Bošnjačkog pokreta predstavlja prijedlog nove bošnjačke politike koji su definirali svojim autorskim tekstom rahmetli akademik Muhamed Filipović sa grupom akademika i intelektualaca - kazao je Tokić.

Tokić je kazao da se „naš narod, naša država“ možda nalazi u najvećim iskušenjima u proteklih stotinu godina i da pored otvorenih ataka iz manjeg bh. entiteta se negira i genocid.

- Diskriminacija Bošnjaka u vlastitoj državi danas ima dramatične razmjere jer je ovom narodu onemogućena upotreba jezika, izučavanje historije i kulture naroda na oko 75 posto teritorije – potcrtao je Tokić.

Mi imamo samo Bosnu kao svoju glavnu historijsku i državnu odrenicu. Svi moramo preuzeti odgovornost za njenu budućnost i izgradnju moderne građanske države u kojoj će biti garantirana ljudska prava svim građanima bez obzira na nacionalnu ili vjersku pripadnost, naglasio je Tokić.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Evropski sud za ljudska prava presudio u korist propalestinske grupe BDS

Greta Thunberg 17. rođendan provodi ispred švedskog parlamenta

Sutra osnivačka skupština Pokreta socijalne pravde i demokratije

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana