Regija     | 05.07.2020. 12:47 |

U SlovenijI 21 novozaraženi u zadnja 24 sata

FENA Agencije

LJUBLJANA, 5. srpnja (FENA) - U Sloveniji je u zadnja 24 sata na novi koronavirus testirano 716 ljudi i potvrđena 21 nova zaraza, manje nego prethodni dan, kad ih je bilo 30.

Trenutačno je hospitalizirano šest osoba, nijedna od njih ne treba intenzivno liječenje.

Od početka epidemije u Sloveniji se ukupno koronavirusom zarazilo 1700 osoba, a napravljeno je 106.368 testova. Aktivnih slučajeva zaraze je trenutno 180. Novih smrtnih slučajeva među zaraženima u zadnja 24 sata nije bilo, pa broj umrlih ostaje na prijašnjih 111, objavilo je u nedjelju ministarstvo zdravstva.

Dan ranije, u Sloveniji je zabilježeno 30 novih slučajeva što je najveći dnevni broj zaraza u zadnja dva i pol mjeseca, a zbog novog širenja zaraze vlade je donijela nove mjere, među ostalim i obvezujuću katrantenu za one koji se u zemlju vraćaju iz zemalja na "crvenoj listi" najrizičnijih država.

Odredbe ministarstva zdravstva o obvezujućoj karanteni u subotu su, prvog dana primjene te mjere, izdane za 290 osoba, od čega polovica onima koji su se vraćali iz BiH, a ostale onima koji su se vraćali iz ostalih "crvenih" destinacija na zapadnom Balkanu, objavili su mediji.

Jedan od novih klastera koronavirusa je u Mariboru, gdje je među zdravstvenim djelatnicima bolnice potvrđeno 11 infekcija čiji izvor nije utvrđen, a infektologe brine i novi slučaj prodora zaraze u jedan dom za starije i nemoćne koji se dogodio u subotu.

Iz Centra za starije "Pristan" u Vipavi na zapadu zemlje potvrdili su da su do jutros u 8 sati imali testiranjem potvrđenih devet zaraza koronavirusom, od čega su četvoro štićenici, a petoro zaposlenici te ustanove, te je dom do daljnjega zatvoren za sve posjete. Jedan od štićenika prebačen je u bolnicu, dok su ostali zaraženi u samoizolaciji ili karanteni, prenosi Hina.

Epidemiolozi u Sloveniji ocjenjuju da je porast broja slučajeva zaraze povezan s unosima iz inozemstva, ali da postoje i lokalne transmisije zbog prevelikog opuštanja, druženja u gostionicama i na privatnim zabavama, a odredbe o karanteni očito se nisu uvijek poštovale.

 

(FENA) N. M.

Vezane vijesti

Fajon u ponedjeljak u Sarajevu, najavljeni razgovori s Konakovićem

Slovenija: Fajon pozdravila preporuku EK za otvaranje pristupnih pregovora s BiH

Slovenske kompanije među najznačajnijim investitorima u BiH

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo