Svijet     | 04.07.2020. 13:23 |

Iran uvodi nove restriktivne mjere zbog porasta broja zaraženih

FENA Internet

TEHERAN, 4. jula (FENA) - Irancima koji ne nose maske bit će uskraćene usluge koje pružaju državne institucije i radna mjesta koja se ne pridržavaju zdravstvenih protokola bit će zatvorena na sedam dana, rekao je u subotu predsjednik Hassan Rouhani dok je pokrenuo nove mjere za pokušaj suzbijanja koronavirusa.

Iran se bori protiv širenja koronavirusa, dok je ukupan broj slučajeva u subotu bio 237.878, sa 148 smrtnih slučajeva što znači da je ukupno 11.408 osoba umrlo od posljedica koronavirusa, izjavio je na državnoj televiziji glasnogovornik ministarstva zdravstva Sima Sadat Lari.

Nošenje maski postaje obavezno od nedjelje u zatvorenim javnim prostorima, rekao je Rouhani na državnoj televiziji nakon što je u gradovima i mjestima u pet pokrajina došlo do naglog skoka broja zaraženih nakon smanjenja restriktivnih mjera sredinom aprila, podsjeća Reuters.

- Vladini službenici ne bi trebali pružati usluge ljudima koji ne nose maske, a zaposlene koji ih ne nose treba poslati kući - rekao je Rouhani.

Zaraženi imaju "vjersku dužnost" da o svom stanju obavijeste druge, rekao je Rouhani i dodao: "Ako krijete da ste zaraženi onda time kršite prava drugih ljudi".

Vlada pokušava uvjeriti nevoljnu javnost da prihvati maske, a sedmodnevna kampanja državne televizije upozorava gledatelje da "Korona nije šala".

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Iran ocijenio rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a o Gazi kao pozitivan, ali nedovoljan korak

Osuđene razmjere kršenja ljudskih prava u Iranu

Iran upozorio na 'humanitarnu krizu bez presedana' u Pojasu Gaze

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!