Bosna i Hercegovina     | 03.07.2020. 17:09 |

Bukvarević u Zvorniku obišao spomen-obilježja u izgradnji

FENA Hazim Aljović

ZVORNIK, 3. jula (FENA) - Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević danas je u okviru posjete Podrinju, u Zvorniku obišao spomen-obilježja u izgradnji.

Posjetio je Kemenicu i Bijeli Potok, te izrazio zadovoljstvo tim što predstavnici Islamske zajednice, boračkih organizacija i drugih institucija zajedno rade na projektu izgradnje obilježja za poginule borce, šehide i civilne žrtve rata.

- Ovdje u užem lokalitetu ima 14 masovnih grobnica. Ovaj dio je dao veliki doprinos u odbrani BiH. Velika je žrtva da u nekoliko mjesnih zajednica imamo 400 poginulih boraca, to sve traži veliko poštovanje i podršku - naveo je Bukvarević.

Najavio je da će Ministarstvo dati podršku izgradnji, ali i da će nastaviti saradnju sa demobilisanim borcima ovog kraja.

Tokom posjete i susreta sa predstavnicima demobilisanih boraca podsjetio je da je pokrenuta Inicijativa za izmjenu i dopunu federalnog Zakona o pravima demobilisanih boraca, u dijelu koji se odnosi na životu dob aplikanata koji su povratnici u Republiku Srpsku.

Prema važećem zakonu prava ostvaruju demobilisani borci iznad 57 godina, a cilj izmjene zakona je da pravo imaju svi povratnici u RS, bez obzira na godine. Osim toga, obuhvaćene su i supruge umrlih demobilisanih boraca koje nemaju drugih primanja.

Bukvarević je danas posjetio i Memorijani centar Potočari-Srebrenica gdje je odao počast žrtvama geoncida. Također, u Potočarima je potpisao Ugovor za podršku ovogodišnjoj manifestaciji sjećanja na genocid u Srebrenici, ali se i sastao sa Alijom Tabakovićem, kandidatom za načelnika Općine Srebrenica. Dao je podršku Tabakoviću naglašavajući da je kandidat koji bi pomogao borcima povratnicima.

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Hafiz Salkanović iz Zvornika poručio: Svjesni smo da je naša obećana zemlja Bosna i Hercegovina

Sve spremno za prijevremene izbore za gradonačelnika Zvornika

Zvorničko naselje Skočić dobilo asfalt

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta