Bosna i Hercegovina     | 03.07.2020. 13:19 |

U Vogošći obilježen Dan civilnih žrtava rata

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 3. jula (FENA) - Dan Civilnih žrtava rata, 3. juli obilježen je u Vogošći u organizaciji Udruženja Civilne žrtve rata Općine Vogošća.

Kod spomen obilježja Trešnja na Kobiljoj Glavi odata je počast civilima stradalim od agresorske granate 03. jula 1992. godine, dok su brali trešnje. Toga dana smrtno je stradalo sedam civila od kojih troje djece: Adela Memeledžija, Fikret Avdagić, Muamer Delalić, Kadir Korman, Vahid Hasanović, Emina Hadrović i Fatima Hadrović.

Centralna manifestacija u povodu Dana civilnih žrtava rata upriličena je kod Centralnog spomen obilježja civilnim žrtvama rata u Vogošći. Centralnoj manifestaciji prethodilo je i polaganja cvijeća i odavanje počasti šehidima i poginulim borcima Općine Vogošća na spomen obilježju na Trgu branilaca Vogošće.

Načelnik Općine Vogošća Edin Smajić je govoreći i na Centralnoj manifestaciji i kod Spomen obilježja Trešnja ponovio kako ovo nisu civili koji su slučajno stradali kao kolateralna šteta ratnih zbivanja.

Napomenuo je kako su civili bili jedan od proklamovanih ciljeva politike agresora na Bosnu i Hercegovinu. Upozorio je kako je zaborav lak i puno komforniji od sjećanja, ali da nemamo pravo da zaboravimo jer će se, u protivnom, genocid ponoviti sljedećim generacijama. A da se to ne bi desilo Općina Vogošća je sa Udruženjem Civilnih žrtava rata pokrenula projekat prikupljanja podataka o svim civilima Vogošće koji su stradali tokom agresije na BiH kako bi njihova imena bila upisana na spomen obilježju, saopćeno je iz Općine Vogošća.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Općina Vogošća podržala projekt "Stazom sjećanja"

Bez problema protekli izbori u Općini Vogošća, na biračkim mjestima nisu zabilježene nepravilnosti

Sva biračka mjesta u Općini Vogošća otvorena na vrijeme

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo