Svijet     | 03.07.2020. 12:35 |

Merkel izrazila strahovanje da će autonomija Hong Konga 'erodirati'

FENA Internet

BERLIN, 3. juna (FENA) – Njemačka strahuje da će autonomija Hong Kong "erodirati“, i Berlin će potegnuti pitanje poštovanja ljudskih prava s Kinom tokom svog predsjedanja EU koje je počelo u ovom mjesecu, izjavila je u petak kancelarka Angela Merkel.

- Na osnovu otvorenog dijaloga, mi također govorimo o vladavini prava i ljudskim pravima, kao i o budućnosti Hong Konga za koji smo zabrinuti da njegov bitan princip 'jedna zemlja, dva sistema' erodira - kazala je Merkel.

Ona se obratila gornjem domu parlamenta Bundesratu, navodeći u govoru prioritete njemačkog polugodišnjeg predsjedanja EU, tokom koga namjerava učiniti postizanje trgovinskog sporazuma s Kinom kao prioritet.

- U cilju ostvarenja uspješnih odnosa s Kinom i efikasnog zastupanja naših evropskih interesa, Evropa mora progovoriti odlučno jednim glasom - kazala je Merkel.         

- Samo zajednički 27 država članica EU ima dovoljnu težinu da ostvari ambiciozni sporazum s Kinom - dodala je.

EU se suočava s pritiskom grupa za ljudska prava i aktivista da ne postavi kao prioritet ekonomske interese nakon što je Kina objavila zakon o nacionalnoj sigurnosti za Hong Kong u ovoj sedmici, za koji zapadne zemlje tvrde da prijeti slobodama koje uživa taj grad otako je vraćen s britanske kolonijalne uprave pod kinesku vladavinu u 1997.

Blok je nestrpljiv da ostvari napredak na investicijskom sporazumu EU i Kine nakon šest godina pregovora. Također želi pomake na poljima kao što su automobilska industrija, biotehnologija i mikro-elektronika i da Peking limitira subvencije za kompanije u državnom vlasništvu.

Predsjednik trgovačke komore EU u Kini izjavio je prošlog mjeseca kako sumnja da će sporazum biti postignut u ovoj godini, izražavajući strahovanje da se Kina kreće prema izolaciji, prenosi Reuters.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Prodemokratski aktivista i honkonški tajkun na suđenju u Hong Kongu se izjasnio da je nevin

Dvije godine zatvora za bivše studente u Hong Kongu zbog poticanja nasilja protiv policije

Sud u Hong Kongu podržao pravo na životno partnerstvo ali ne i brak za LGBT osobe

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom