Kultura     | 03.07.2020. 12:36 |

Komisija - Odluke o proglašenju nacionalnih spomenika BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 3. jula (FENA) - Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine donijela je na jučerašnjoj sjednici odluke o proglašenju nacionalnim spomenicima Pokretnog dobra - Specijalne zbirke Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine u Sarajevu i Graditeljske cjeline crkve Vaznesenja Hristovog u Dubočanima, grad Trebinje, saopćeno je iz te komisije.

Članovi Komisije usvojili su također izmjene i dopune odluka o proglašenju sljedećih dobara nacionalnim spomenicima BiH: Historijski spomenik - Zgrada Krajinaputeva u Bihaću; Graditeljska cjelina – Električna centrala na Hisetima (Marijin Dvoru) u Sarajevu; Graditeljska cjelina - grupa zgrada u Kotromanićevoj ulici (Kotromanićeva br. 36, br. 38 i zgrada na uglu Kotromanićeve i ul. Kalmija Baruha ) u Sarajevu; Historijski spomenik - Despića kuća u Sarajevu; Graditeljska stambena cjelina - Begovina u Stocu; Historijsko područje - Nekropola sa stećcima Radimlјa, Stolac.

Izmjene i dopune odluka odnose se na kategorizaciju i redefinisanje mjera zaštite u skladu s trenutnim stanjem lokaliteta.

Ovoj sjednici Komisije prisustvovali su i predstavnici međunarodne zajednice u BiH.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Komisija PSBiH - Javno saslušanje članova Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika

Održana sjednica Komisije za finansije i budžet Predstavničkog doma PSBiH

Članovi Komisije za ostvarivanje ravnopravnosti spolova razgovarali s predstavnicima GIZ-a

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'