Bosna i Hercegovina     | 03.07.2020. 11:23 |

Vlada PŽ-a usvojila niz odluka vezanih za Program utroška sredstava

FENA Saopćenje

ORAŠJE, 3. srpnja (FENA) - Vlada Posavske županije (PŽ) na sjednici održanoj u četvrtak usvojila je niz odluka vezanih za izmjene i dopune Programa utroška sredstava, a predsjednik Vlade te županije Đuro Topić kazao je kako se radi o usuglašavanjima s proračunskim stavkama koje su sada na snazi po Izmjenama i dopunama Proračuna PŽ-a za 2020. godinu u sektorima sporta, kulture, vjerskih zajednica i cesta.

"Dali smo suglasnost na tekstove kolektivnih ugovora u oblasti osnovnog i srednjeg obrazovanja i ovih dana ćemo organizirati njihovo potpisivanje. Usvojili smo smjernice ekonomske i fiskalne politike PŽ-a za period 2021.-2023. godine koje u sebi sadrže i smjernice Federalnog ministarstva financija kad su u pitanju kretanja prihoda proračuna, prvenstveno poreznih prihoda i kretanje javnog duga. Ono što znamo je da će se posljedice koronavirusa odraziti na ukupne porezne prihode u projekcijama za 2021., 2022. i 2023. godinu i projekcija je da bi se 2023. godine vratili na nivo prihoda iz 2019. godine", kazao je predsjednik Topić.

Ministar gospodarstva, rada i prostornog uređenja Dragutin Živković naveo je kako su usvojene odluke predložene od strane navedenog ministarstva, a odnose se na dva javna poziva koji su objavljeni 9. lipnja, priopćeno je na službenoj internetskoj stranici Vlade Posavske županije.

"Prvi javni poziv odnosi se na subvencioniranje dijela neto plaće za svibanj, a to je program koji se odnosi na poduzeća i obrte koji su imali pad prihoda 20 posto i više u svibnju 2020. u odnosu na svibanj 2019. godine. Po javnom pozivu 242 gospodarska subjekta ostvarila su pravo na temelju kriterija i uvjeta u ukupnom iznosu od 228.618,40 maraka. Po drugom javnom pozivu, koji se odnosio na spriječenost odnosno obustavu rada u gospodarskim subjektima, pravo na subvenciju ostvarilo je 86 poduzeća u ukupnom iznosu od 57.531,11 maraka", istaknuo je Živković.

Od strane Ministarstva financija korisnicima, odnosno onima koji su ostvarili pravo po javnim pozivima za ožujak i travanj isplaćeno je, dodaje Živković, 634.676,50 maraka, dok je po javnim pozivima za svibanj, kako kaže, planirana isplata od 286.149,57 maraka.

"Odlukama Vlade stvoreni su preduvjeti da se sredstva iz dva javna poziva za svibanj sljedeći tjedan doznače gospodarskim subjektima koji su ostvarili pravo. Pozvao bih gospodarske subjekte da blagovremeno pogledaju sljedeći javni poziv, da se prijave, ostvare pravo i da na neki način umanje ekonomske posljedice", kazao je Živković, stoji u priopćenju.

(FENA) N. M.

Vezane vijesti

Vlada ŽP izdvojila 326.000 KM za sufinanciranja nabavke udžbenika učenicima osnovnih škola

Vlada Županije Posavske pravo na doplatak za djecu povećala s 30 na 100 posto

Vlada PŽ-a u prvom tromjesečju ostvarila preko 12 milijuna maraka prihoda

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo