Bosna i Hercegovina     | 02.07.2020. 20:53 |

Mostarski Studij logopedije organizirao web konferenciju o afaziji

FENA Saopćenje

MOSTAR, 2. srpnja (FENA) - U organizaciji Studija logopedije Filozofskog fakulteta i Sveučilišta u Mostaru održana je prva web konferencija "Afazija: uzroci, simptomi i multidisciplinarni pristup".

Konferencija je održana s ciljem podizanja svijesti o afaziji jer je, prema Američkoj udruzi logopeda i audiologa – ASHA, mjesec lipanj posvećen podizanju svijesti o afaziji, poremećaju govora koji uključuje smanjenu mogućnost razumijevanja ili izražavanja.

Tematski okvir konferencije je obuhvatio nekoliko pristupa: neurološki, psihosocijalni i emocionalni utjecaj afazije, osobne, obiteljske i terapijske perspektive, i u konačnici multidisciplinarni pristup u ovom stečenom jezičnom poremećaju, priopćili su organizatori.

Konferenciju je otvorio rektor Sveučilišta u Mostaru Zoran Tomić koji je u svom obraćanju kazao kako je Studij logopedije strateški studij koji ima najviše implikacija u svakodnevnom životu te pozvao organizatore da nastave podizati svijest javnosti o važnim temama u našem društvu, koja se ne tiču samo pojedinca nego i cijele zajednice.

- Studij logopedije na Sveučilištu u Mostaru je mladi studij koji sada puni 5 godina, i uz sve boljke koje kao tako mlad mora proći i koje mora preboljeti u svojem nastajanju, veseli me što vidim da raste i razvija se, a jedan od pokazatelja je i organizacija ovog webinara - kazala je Draženka Blaži, koordinatorica s Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta u Zagrebu.

Pročelnica Studija logopedije Davorka Topić Stipić istaknula je kako je konferencija rezultat zajedničkih nastojanja i napora kolegica i kolega sa Studija da se i na ovaj način približi afaziju i javnosti i struci te da se ukaže na potrebu zajedničkoga djelovanja različitih stručnjaka u području afazije.

Uime uprave Filozofskoga fakulteta dobar rad i uspješnu konferenciju poželjela je i prodekanica Ružica Zeljko Zubac.

Profesor Chris Code s engleskog Sveučilišta Exeter istaknuo je kako je potrebno omogućiti poboljšanje psihosocijalnog i emocionalnog života osoba s afazijom i olakšati pristup potrebnim uslugama kroz podizanje svijesti o afaziji kod svih dionika procesa oporavka, s posebnim naglaskom na očuvanje mentalnoga zdravlja.

- Briga o mentalnom zdravlju pacijenta s afazijom podjednako je potrebna i članovima obitelji jer su istraživanja pokazala da su nakon određenog vremenskog perioda članovi obitelji pacijenta s afazijom u većem riziku od razvoja depresije od samog pacijenta s afazijom -istaknuo je profesor Code.

Multidisciplinarnost stručnjaka u dijagnostici i terapijskom pristupu afaziji učinkovitija je od pojedinačnog djelovanja svakog stručnjaka unutar multidisciplinarnog tima. Optimalan napredak pacijenta moguć je samo uz sinergijsko djelovanje i pravovremenu suradnju svih članova multidisciplinarnog tima, a u tom kontekstu se ne smije zaboraviti na važnost i uključenost obitelji pacijenta u cijeli proces oporavka, jer je obitelj ta koja igra značajnu ulogu u multidisciplinarnom pristupu osobi s afazijom. Prema nekim istraživanjima samo je 6 posto članova obitelji uključeno u multidisciplinarni tim, istaknuo je na konferenciji.

Pored profesora Coda na konferenciji su izlagali i Davor Batinić sa SKB Mostar, Zdravko Kolundžić sa Sveučilišta u Rijeci, te Martina Vuković i Karolina Lice s Poliklinike za rehabilitaciju slušanja i govora SUVAG u Zagrebu.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo