Bosna i Hercegovina     | 02.07.2020. 13:14 |

SBŽ: S umanjenjem od deset posto političke stranke dobivaju 810.000 maraka

FENA Marija Augustinovic

TRAVNIK, 2. srpnja (FENA) - Vlada Srednjobosanske županije (SBŽ) odobrila je u četvrtak program raspodjele sredstava političkim strankama, kojim je proračunska stavka za te namjene umanjena za deset posto, te u ovoj godini iznosi 810.000 maraka.

Premijer SBŽ-a Tahir Lendo kazao je novinarima da je, kao i ostale, ova proračunska stavka umanjena zbog umanjenja prihoda, usljed pandemije koronavirusa.

- Stoga imamo novu odluku o raspodjeli, sa novim iznosima. Svi su podnijeli dio tereta krize, pa i politički subjekti i mislim da je ovo realno - kazao je Lendo, odgovarajući na pitanje novinara da li je ovakvo "rezanje" poračunskih troškova za političke stranke adekvatno.

Programom je predviđeno da novac iz proračuna dobiju političke stranke koje imaju zastupnike u Skupštini SBŽ-a, a najviše će pripasti SDA, koja će dobiti ukupno 227.868, te koalicija stranaka okupljenih oko HDZ-a BiH, kojoj pripada 182.633 maraka.

Ostatak novca će, u kvartalnim isplatama, biti podijeljen na ostale političke stranke, ovisno o broju njihovih zastupnika u županijskoj Skupštini.

Na upit u kojoj fazi je raspodjela sredstava od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), Lendo je rekao da SBŽ, kao i ostale županije, čeka na doznaku novca i da je rad sveden na osnovne troškove.

 - Tog novca još nema na našem računu. Još smo likvidni, ali, naravno, ne možemo raditi sve procese, nego smo sve sveli na osnovne troškove bruto plaća, socijalnih izdvajanja, te materijalne troškove za održavanje javnih preduzeća. Dakle, ne može se planirati ništa drugo jer su prihodi ograničeni - kazao je on.

Na upit mogu li u takvoj situaciji poduzetnici računati na nastavak potpore, sukladno usvojenom "korona zakonu", Lendo je rekao da je nastavak podrške djelomično moguć.

- Dijelom je to moguće, ali većinom ne bez dodatnih sredstava poput onih od MMF-a - naglasio je on.

Rebalansom pororačuna, koji je Skupština odobrila u drugoj polovici lipnja, za podršku poduzetnicima pogođenima pandemijom koronavirusa, planirano je oko 5,6 milijuna maraka.

Ovim rebalansom, županijski proačun umanjen je za pet milijuna, te iznosi oko 214 milijuna maraka.

Najviše proračunskog novca, oko 62 posto, predviđeno je za plaće i doprinose više od 5.300 uposlenih u javnom sektoru SBŽ-a.

(FENA) M. K.

Vezane vijesti

Efendić: SBiH nastavlja borbu za državu i njeno institucionalno jačanje

Murphy: Sistem finansiranja kampanja u BiH obilježen korupcijom

Lideri stranaka većine potpisali dokument s usaglašenim ciljevima

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'