Bosna i Hercegovina     | 02.07.2020. 11:26 |

Usvojen novi Poslovnik Narodne skupštine RS

FENA Dušica Stanojević

BANJA LUKA, 2. jula (FENA) – Poslanici Narodne skupština Republike Srpske (NSRS) usvojili su danas novi Poslovnik o radu tog zakonodavnog tijela, te Konsolidovani izvještaj o izvršenju entitetskog budžeta u prošloj godini.

Prihvaćeni su i amandmani Zakonodavnog odbora i poslaničkih klubova koji su postali sastavni dio novog Poslovnika Narodne skupštine.

Opozicija je tokom rasprave iznijela niz primjedni na novi Poslovnik uz tvrdnju da se njime pokušava "ućutkati" njihov glas u parlamentu.

Četvrtog dana zasjedanja izglasane su izmjene i dopun zakona o šumama, koncesijama, upravljanju otpadom i o zaštiti životne sredine.  

Poslanici su usvojili i četiri nacrta zakona i to o faktoringu (upućen u stručnu raspravu koja će se sprovesti u roku od 60 dana), upravnoj inspekciji, te izmjene i dopune Krivičnog zakonika RS, koji je također upućen u javnu raspravu u trajanju od 60 dana.

U danju za glasanje prihvaćeni su izvještaji o radu Fonda solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu te Godišnji izvještaj Ombudsmana za djecu za 2019. godinu.

Narodna skupština primila je k znanju Godišnji izvještaj o rezultatima aktivnosti Institucije Ombudsmana za ljudska prava Bosne i Hercegovine za 2019. godinu i Specijalni izvještaj Institucije ombudsmana za ljudska prava Bosne i Hercegovine o pravu na slobodu mirnog okupljanja.

Usvojena je i Informacija o obavezama koje za Bosnu i Hercegovinu proističu iz procesa pridruživanja Evropskoj uniji sa pregledom mjera i aktivnosti realizovanih tokom 2019. godine, te o ostvarenim rezultatima u približavanju propisa Republike Srpske propisima Evropske unije.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Sjednica Predstavničkog doma PFBiH još uvijek traje, razmatra se sigurnosna situacija u FBiH

Nastavljena deseta redovna sjednica Predstavničkog doma Federalnog parlamenta

Vlada HNŽ-a usvojila Program rada za 2024. i imenovala ravnatelja ZZO-a HNŽ-a

Promo

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije