Ekonomija     | 02.07.2020. 09:36 |

Javni poziv za dokvalifikaciju i prekvalifikaciju nezaposlenih u općini Vogošća

FENA Saopćenje

 VOGOŠĆA, 2. jula (FENA) - Općina Vogošća je objavila javni poziv za dokvalifikaciju i prekvalifikaciju nezaposlenih osoba a sve u cilju realizacije Programa mjera za podsticaj zapošljavanja i održavanja više stope zaposlenosti u Općini Vogošća u 2020. godini.

U skladu sa tim Općina poziva zainteresovane kandidate koji se nalaze na evidenciji nezaposlenih osoba JUSlužba za zapošljavanje - Biro Vogošća da prijave potrebu za stručno osposobljavanje (dokvalifikaciju ili prekvalifikaciju) za sljedeća zanimanja:

- Saobraćajna struka: rukovalac građevinskih i pretovarnih mašina,vozač motornih vozila-državni vozački ispit.

- Mašinska struka: Bravar, zavarivač, CNC operater.

- Građevinska struka: zidar, tesar, armirač, monter suhe gradnje, moler, fasader, monter alu i pvc stolarije, kamenorezac, keramičar, podopolagač, krovopokrivač, monter AB blokova.

- Ugostiteljska struka: kuhar, konobar, pizza majstor.

- Drvnoprerađivačka struka: stolar, tapetar.

- Tekstilana struka: krojač.

- Medicinska struka: njegovateljica starih i iznemoglih osoba.

Za polaznike će biti organizovan Program stručnog osposobljavanja (dokvalifikacija ili prekvalifikacija), za svako od navedenih zanimanja, u trajanju od 200 sati instruktivno-konsultativne i praktične nastave, a nakon okončanja istog i završni ispit. U slučaju većeg broja prijavljenih kandidata, JU Služba za zapošljavanje - Biro Vogošća će nakon što Općina Vogošća dostavi spisak svih kandidata, rangirati prijavljene kandidate shodno dužini čekanja na evidenciji nezaposlenih.

Planirana sredstva u Budžetu Općine Vogošća za ovu namjenu u 2020. godini iznose 10.000 KM, a shodno interesu kandidata u ovom Projektu, Program će se nastaviti i u 2021. godini, saopćeno je iz Općine Vogošća.

Za polaznike koji uspješno završe neki od navedenih formalnih Programa obrazovanja Ustanova za obrazovanje odraslih se obavezuje izdati svjedočanstvo o svakom završenom razredu, kao i diplomu o završenom srednjem obrazovanju odraslih, u skladu sa važećim zakonom o obrazovanju odraslih. Za polaznike koji uspješno završe sve navedene faze provjere i verifikacije znanja i iskustava za programe stručnog osposobljavanja, Ustanova za obrazovanje odraslih se obavezuje izdati Certifikat o stručnoj osposobljenosti za zanimanja za koja se svaki pojedinačni polaznik opredjelio, ovjeren pečatom suda Apostille, zaštićen hologramskim pečatom, sa kojim se može dobiti zaposlenje u Bosni i Hercegovini i radna dozvola u zemljama EU.

Javni poziv ostaje otvoren 15 dana od dana objavljivanja na web stranici Općine Vogošća, www.vogosca.ba i na Oglasnoj ploči Općine Vogošća. Pisane prijave se podnose na adresu: Općina Vogošća, Ul. Jošanička 80, 71320 Vogošća, sa Naznakom "Prijava na Javni poziv za stručno osposobljavanje (dokvalifikaciju i prekvalifikaciju nezaposlenih osoba) – NE OTVARATI".

Dodatne informacije mogu se dobiti u Općini Vogošća, Služba za privredu, integrisani lokalni razvoj i društvene djelatnosti, ili na telefone 033 586-420ili 033 586-414.

Javni poziv može se pronaći pronaći na linku http://vogosca.ba/wp-content/uploads/2020/07/20200701-JP-Prekvalifikacija-2020..pdf.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Općina Vogošća podržala projekt "Stazom sjećanja"

Bez problema protekli izbori u Općini Vogošća, na biračkim mjestima nisu zabilježene nepravilnosti

Sva biračka mjesta u Općini Vogošća otvorena na vrijeme

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom