Ekonomija     | 01.07.2020. 16:50 |

PSBiH - Komisija razmatrala revizorske izvještaje za 2018. godinu

FENA Aida Kovač

SARAJEVO, 1. jula (FENA) - Komisija za finansije i budžet Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine danas je usvojila revizorske izvještaje o finansijskom poslovanju nekoliko institucija BiH za 2017. godinu.

Izvještaji Instituta za akreditovanje BiH, Ministarstva odbrane BiH, Ministarstva civilnih poslova BiH, Ministarstva vanjskih poslova BiH, te Godišnji revizorski izvještaj o glavnim nalazima i preporukama za 2017. godinu, usvojeni su bez razmatranja u skladu sa Smjernicama za obradu revizorskih izvještaja o finansijskom poslovanju institucija BiH, zbog protoka vremena u odnosu na uobičajeno vrijeme za razmatranje revizorskih izvještaja.

Članovi Komisije razmotrili su i revizorske izvještaje o finansijskom poslovanju institucija BiH za 2018. godinu: Ministarstva vanjskih poslova BiH, Službe za poslove sa strancima BiH, Ministarstva odbrane BiH, Direkcije za evropske integracije BiH, Jedinice za realizaciju projekta izgradnje Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija, pritvora i drugih mjera BiH, te Instituta za akreditovanje BiH.

Razmotren je i Godišnji revizorski izvještaj o glavnim nalazima i preporukama za 2018. godinu.

Predsjedavajuća Komisije Dušanka Majkić je na početku rasprave kazala da je Ured za reviziju dostavio Parlamentarnoj skupštini BiH reviziju 73 institucije, od kojih je 12 dobilo pozitivno mišljenje, 55 institucija je dobilo pozitivno mišljenje sa skretanjem pažnje, dvije institucije su dobile mišljenje sa rezervom i četiri institucije mišljenje s rezervom sa skretanjem pažnje.            

Komisija je danas 'saslušala' predstavnike šest institucija koje su dobile mišljenje sa rezervom sa skretanjem pažnje.

Nakon obavljene rasprave, članica Komisije Marina Pendeš je predložila zaključak kojim bi Komisija tražila od Vijeća ministara BiH da od svake institucije na državnom nivou, koja do sada nije utemeljila ili kroz svoj pravilnik o unutarnjem ustroju pozicionirala ured za reviziju, da ima određeni rok da to mora uraditi.

Također je kazala kako bi trebalo izmijeniti zakon o državnoj službi.

Nakon obavljene rasprave o revizorskim izvještajima o finansijskom poslovanju institucija BiH za 2018. godinu, te o Godišnjem revizorskom izvještaju o glavnim nalazima i preporukama za 2018. godinu, Komisija će se o njima izjasniti na narednoj sjednici.

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Radmanović: Neka Uskrs probudi nadu u svima nama i podstakne nas na plemenitost

Ademović: Uvjeren sam da će nas Uskrs nadahnuti da zajedno tragamo za boljom budućnosti

Čović: Uskrs prigoda za jačanje naše vjere, solidarnosti i ljubavi prema bližnjima

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom