Svijet     | 01.07.2020. 17:10 |

Francuska se povlači iz mornaričke misije NATO-a nakon incidenta s Turskom

FENA Internet

PARIZ, 1. jula (FENA) – Francuska je izvjestila NATO da je prekinula učešće u mornaričkoj operaciji na Mediteranu nakon objave rezultata istrage incidenta između francuskih i turskih borbenih brodova, saopćio je u srijedu zvaničnik u ministarstvu oružanih snaga.

Zvaničnik navodi u pismu generalnom sekretaru NATO-a Jensu Stoltenbergu da je Francuska uputila četiri zahtjeva za pojašnjenje uloge operacije Morski čuvar, uključujući i njenu saradnju s misijom EU koja provodi embargo UN-a na naoružanje  Libiji.

Turski ambasador u Francuskoj Ismail Hakki Musa ranije je poručio francuskim senatorima da se Pariz povukao iz misije nakon što je istraga incidenta bila nepotpuna i nije podržala francuske navode.

Odnosi između NATO saveznica  Francuske i Turske pogoršali su se u posljednjim sedmicama "oko Libije, sjeverne Sirije i turskih bušenja morskog dna na istočnom  Mediteranu".

Francuska je bila posebno bjesna nakon što je optužila turske ratne brodove da su bili previše agresivni prema njenom ratnom brodu Courbet koji je pokušao pregledati brod u junu za koji se sumnjalo da krši embargo UN-a na naoružanje Libiji. Courbet je djelovao u NATO-ovoj operaciji Morski čuvar.

NATO je pokrenuo istragu nakon što je Francuska protestovala tokom sastanka ministara odbrane alijanse u junu.

-  Čekajući na odgovor NATO-a na naše zahtjeve, odlučili smo da se privremeno povučemo iz operacije Morski čuvar. Nema nikakvog smisla da držimo naše snage sa saveznicima koji ne poštuju embargo – izjavio je zvaničnik.         

- Francuska je saopćila da su 10. juna turski ratni brodovi uperili svoje reflektore tri puta na Courbet i da su turski vojnici također nosili pancirna odjela tokom incidenta, prenosi Reuters.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

U Francuskoj uhapšen tinejdžer zbog planiranja terorističkog napada na Olimpijadi u Parizu

Bećirović s francuskom delegacijom: Zahvalnost Francuskoj na podršci rezoluciji o Srebrenici

Macron razgovarao s Netanyahuom i Sisijem o izbjegavanju eskalacije sukoba na Bliskom istoku

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu