Ekonomija     | 01.07.2020. 16:32 |

Zenički rudari ušli u jamu, stiže saglasnost za zapošljavanje iz Vlade FBiH

FENA Vehid Begunić

ZENICA, 1. jula (FENA) – Nakon jednodnevnog prekida rada u RMU Zenica, rudari druge smjene danas su ponovo ušli u jamske pogone te obnovili proizvodnju u zeničkim rudnicima - potvrdio je Feni predsjednik Sindikata Nijaz Vardo.

On napominje da su dobili obavijest da je iz vladajućeg društva JP Elektroprivreda Bosne i Hercegovene prema Vladi Federacije BiH upućen zahtjev za produženje ugovora o radu za 74 rudara, kojima su jučer istekli ugovori na određeno vrijeme.

-Dobili smo obavijest da je upućen zahtjev te da će ga Vlada FBiH i podržati, a onda će EPBiH i naša uprava rješavati pitanje deblokade računa, koji je u petak blokiran zbog duga za PDV u iznosu  906.000 KM.

Ako saglasnost stigne sutra, računamo da bi ovih 74 radnika već u petak mogli ponovo početi raditi. Do tada će kolege raditi koliko mogu sa postojećim kadrom - kaže Vardo.

Najavljuje da će saglasnost Vlade FBiH sutra dobiti i 40-ak rudara, za koje je zahtjev za produženje ugovora o radu upućen u januaru i februaru ove godine. Saglasnost Vlade FBiH, ističe Vardo, sutra bi trebala stići za nastavak angažmana za ukupno 113 zeničkih rudara.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana