Svijet     | 01.07.2020. 15:50 |

Putin traži od Erdogana i Rouhanija da pomognu u promoviranju dijaloga u Siriji

FENA Internet

MOSKVA, 1. jula (FENA) - Ruski predsjednik Vladimir Putin u srijedu je poručio svojim kolegama iz Turske i Irana kako postoji potreba za miroljubivim dijalogom između suprotstavljenih strana u sirijskom građanskom ratu.

Putin je također poručio turskom čelniku Tayyipu Erdoganu i iranskom predsjedniku Hassanu Rouhaniju tokom video konferencije emitirane na televiziji da su žarišne tačke terorizma još prisutne u Idlibu i drugim sirijskim regijama.

- Inkluzivni međusirijski dijalog trebalo bi aktivno promovirati unutar okvira ustavne komisije u Ženevi. Predlažem podršku tom procesu i pomoć učesnicima na pokretanju direktnog dijaloga - izjavio je Putin.

-U sirijskom devetogodišnjem ratu, Rusija i Iran najveći su strani saveznici snaga predsjednika Bashara al-Assada, dok Turska podržava pobunjeničke borce. U okviru diplomatskog procesa pokrenutog u 2017., tri zemlje su se dogovorile da rade na smanjenju borbi.

Nakon što je  novo intenzivirano nasilje raselilo skoro milion ljudi, Turska i Rusija usuglasile su se u martu da okončaju neprijateljstva u sjeverozapadnoj sirijskoj regiji Idlib. Ovog su mjeseca vojni avioni bombardirali sela u toj regiji pod pobunjeničkom vlašću.

Erdogan je izjavio tokom video konferencije da je prioritet za Siriju trajno rješenje sukoba, „ostvarenje zatišja na terenu i zaštita sirijskog političkog jedinstva i teritorijalnog integriteta”.

- Nastavit ćemo da činimo sve što možemo kako bi naš susjed Sirija uskoro pronašla mir, sigurnost i stabilnost – izjavio je turski čelnik, prenosi Reuters.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

U napadu sumnjivih militanata Islamske države u Siriji 11 ubijenih

Intelektualci iz Srbije i regije potpisali apel potpore Ani Lalić i Dinku Gruhonjiću

Papa Franjo ponovio apel za mir, izrazio žaljenje zbog sukoba u Ukrajini i Gazi

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo