Svijet     | 01.07.2020. 15:00 |

Uhapšeno 200 osoba na protestima u Hong Kongu

FENA Internet

HONG KONG, 1. jula (FENA) - Hongkongška policija je u srijedu vodenim topom i suzavcem rastjerivala demonstrante i privela skoro 200 osoba u protestima koji su uslijedili nakon što je centralna vlada na kineskom kopnu donijela novi sigurnosni zakon.

Peking je saopćio detalje dugo očekivanog zakona kasno u utorak nakon nekoliko sedmica nesigurnosti, čime je najslobodniji grad u Kini i jedan od najuspješnijih svjetskih finansijskih centara usmjeren na autoritativniji put.

Više hiljada demonstranata se okupilo u centru grada na skupu povodom godišnjice predaje bivše britanske kolonije Kini 1997. godine, prenio je Reuters.

Interventna policija je koristila suzavac i vodene topove da rastjera demonstrante koji su uzvikivali "Pružamo otpor do kraja" i "Hong Konga je nezavisan".

Novim zakonom bit će kriminalizirana sva djela koja pozivaju na odcjepljenje, subverziju, terorizam i zavjere sa stranim silama, a po prvi put će sigurnosne agencije u Hong Kongu omogućiti izručenje kontinentalnoj Kini radi suđenja.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Rusija uhapsila četvoricu osumnjičenih za ubistvo 93 osobe u koncertnoj dvorani u blizini Moskve

Iran uhapsio 11 osumnjičenih za umiješanost u maskr u Kermanu

Iran uhapsio više osumnjičenih za napade u Kermanu

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'