Bosna i Hercegovina     | 01.07.2020. 12:40 |

Sporazumom o depešnom saobraćaju do bržeg i efikasnijeg rada policije u BiH

FENA Saopćenje

BANJA LUKA, 1.jula (FENA) – Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač potpisao je danas u Banjoj Luci sa rukovodiocima Granične policije BiH, Državne agencije za istrage i zaštitu i Policije Brčko distrikta Sporazum o depešnom saobraćaju između Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, Federalne uprave policije, Policije Brčko distrikta, SIPA-e, Granične policije BiH i Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH.

Sporazum će potpisnicima omogućiti bezbjednu razmjenu depeša u realnom vremenu, što je izuzetno značajno za brz i efikasan operativni rad policije na terenu, a samu aplikaciju za bezbjednu razmjenu depeša razvila je Uprava za informaciono-komunikacione tehnologije MUP-a RS. 

Iz entitetske policije napominju da aplikacija koristi infrastrukturu javnog ključa i algoritme za kriptovanje koji predstavljaju međunarodne standarde u toj oblasti. 

Predstavnici Federalne uprave policije i Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH nisu bili u mogućnosti da danas prisustvuju potpisivanju Sporazuma, te će ga potpisati naknadno.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

BiH izdvaja 0,9 posto BDP-a za obranu, Oružanim snagama nedostaje 1.500 profesionalnih vojnih lica

Na tržištu BiH opasni toksini pronađeni u raženom brašnu podrijetlom iz Litve

Izbori za Hrvatski sabor: Do 16.30 sati na izbore izašlo 28.003 birača u BiH

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta