Bosna i Hercegovina     | 01.07.2020. 11:50 |

Predstavljena aplikacija za ideje mladih 'Laboratorija mira'

FENA Alma Zukanović

SARAJEVO, 1. jula (FENA) - Aplikacija za pisanje ideja "Laboratorija mira", program koji su pokrenuli Populacijski fond Ujedinjenih nacija (UNFPA) i Fondacija Mozaik uz podršku Ambasade Kraljevine Velike Britanije, predstavljena je danas na online konferenciji.

Cilj Laboratorije mira je da mladima od 18 do 35 godina u Bosni i Hercegovini ponudi finansijsku i stručnu podršku za razvoj inovativnih ideja za mir u tri oblasti: kultura i umjetnost, mediji i IT te preduzetništvo i aktivizam.

Laboratorija mira je prilika za sve mlade koji smatraju da bh. društvo, posebno lokalne zajednice, moraju preraditi i transformisati naslijeđenu ratnu traumu i bol kako bismo mogli svi zajedno raditi i prevazići društvene izazove koji stoje pred nama.   

Partneri su osigurali fond od 150.000 KM, kako bi mladi ljudi, radeći ono što vole, bilo da je to bavljenje aktivizmom, poduzetništvom, umjetnošću, kulturom ili informacijsko-komunikacijskim tehnologijama, mogli poslati jasnu poruku da žele, traže, grade i čuvaju mir. 

Poziv za projektne i poslovne ideje je otvoren do 15. jula, a aktivan rad sa mentorima na razradi ideje i pripreme prijedloga koncepta za Komisiju trajat će od 16. jula do 3. augusta. Prezentacija ideje planirana je za 5. august.

Izvršna direktorica Fondacije Mozaik Vesna Bajšanski-Agić izrazila je zadovoljstvo što će veliki broj mladih ljudi imati priliku da svoje ideje pretvore u stvarnost, što je i glavni cilj Laboratorije mira.

Istakla je da su mnoge prijave dobili još u februaru, ali da su se zbog panedmije 'preselili u online svijet', što smatra i dobrim, jer na taj način, umjesto 100, može učestvovati više mladih.  

- Mnogo mladih želi raditi na suočavanju s prošlošću i moramo shvatiti da su mladi najveći resurs koji nije u dovoljnoj mjeri iskorišten - istakla je Bajšanski-Agić.

Predstavnik UNFPA za BiH John Kennedy Mosoti izrazio je predanost da se ispuni potencijal svake mlade osobe. Naglasio je značaj potencijala mladih, dodajući da se svi izazovi s kojima se suočava zemlja mogu riješiti angažiranjem mladih.

Naglasio je da u UNFPA vjeruju da se ne može osigurati održivi razvoj ako su građani opterećeni traumama iz prošlosti.

- Rješenje leži u suočavanju s traumama i njihovom 'preradom' pretvarajući ih u ono što često nazivamo posttraumatskim rastom - kazao je Kennedy Mosoti te dodao da upravo zbog toga zajednički pokreću Laboratoriju za mir za mlade, jer vjeruju da mladi mogu iznaći rješenje održivog razvoja.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Mesihović s predstavnicima UNFPA: Opredijeljenost ka unapređenju položaja mladih u KS

Glas mladih za mir - Sarajevski okrugli stol o medijima i javnim politikama

UNFPA i Agencija za statistiku BiH - Važnost ažuriranih podataka za socioekonomskih razvoj

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'