Svijet     | 01.07.2020. 11:08 |

Južna Koreja obećala 13 miliona dolara pomoći za sirijske izbjeglice

FENA Internet

SEUL, 1. jula (FENA) - Južna Koreja  pružit će 13 miliona dolara humanitarne pomoći u ovoj godini za sirijske izbjeglice i migrante u jeku pandemije koronavirusa, saopćilo je u srijedu ministarstvo vanjskih poslova u Seulu.

Ham Sang-wook, zamjenik južnokorejskog ministra vanjskih poslova za multilateralna i globalna pitanja, objavio je to tokom virtualne sjednice u utorak navečer na Četvrtoj briselskoj konferenciji o podršci budućnosti Sirije i regije, čiji su zajednički domaćini Evropska unija i  Ujedinjeni narodi.

Obećana cifra uslijedila je kao odgovor na inicijativu pod vodstvom UN-a na jačanju međunarodne podrške izbjeglicama i migrantima iz Sirije, zemlje koja dugo pati od građanskog rata koji još traje.

Ured UN-a nadležan za humanitarnu pomoć pozvao je međunarodnu zajednicu da prikupi 3,3 milijardi dolara pomoći za Siriju i susjedne zemlje Liban, Jordan i Tursku, za ovu godinu.

Ham je na jučerašnjem sastanku obećao da će Južna Koreja nastaviti da učestvuje u pomaganju Siriji da se nosi s humanitarnom krizom, kao i s pandemijom COVID-19.

Južna Koreja je od 2012. dala ukupno 76  miliona dolara humanitarne pomoći za Siriju i tri susjedne zemlje, saopćilo je ministarstvo, prenosi novinska agencija Yonhap.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Zelenski pozvao da se Ukrajini pošalju dodatni sistemi protivzračne odbrane

Iz Ammana ispraćen konvoj humanitarne pomoći Islamske zajednice u BiH upućen u Gazu

Johnson: Zastupnički dom razmatrat će američku pomoć Izraelu i Ukrajini kao odvojeni zakon

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu