Regija     | 30.06.2020. 19:38 |

Janša brani privedenog ministra i potpredsjednika vlade

FENA Agencije

LJUBLJANA, 30. lipnja (FENA) - Slovenski premijer Janez Janša reagirao je na privođenje svog koalicijskog partnera i ministra gospodarstva Zdravka Počivalšeka u vezi kriminalističke istrage o nabavama medicinske opreme za vrijeme pandemije koronavirusa, izrazivši sumnju da se radi o politički motiviranom postupku.

Janša je u objavi na Twitteru napisao da su u Sloveniji "već dugo vremena", kad je riječ o tome koji će predmeti u kriminalističkim istragama dobiti prioritet a koji ne, "u središtu političke simpatije i medijski pritisci", pri čemu se koriste "različita mjerila", ovisna o političkoj pripadnosti osumnjičenika.

Kako navodi Janša, optužbe da je Počivalšek oštetio državni proračun kao jedan od koordinatora nabave respiratora i druge medicinske opreme za vrijeme pandemije koronavirusa vlada je argumentirano već odbila, a parlament je odbio interpelaciju protiv Počivalšeka koju su zbog te afere bile pokrenule, kako navodi, "stranke s ekstremne ljevice", prenosi Hina.

Ilustrirajući svoju tezu da se strukture u policiji, tužiteljstvu, pa i sudstvu, za pokretanje istraga i podizanje optužnica ravnaju prema političkim kriterijima i pristrano, Janša je kazao da su već nekoliko godina "u ladicama prijave dane u vezi s navodnim pranjem iranskog novca u Novoj Ljubljanskoj banci (NLB) ili malverzacijama oko zidanja cijena i visokih provizija prilikom nabave stentova za operacije na srcu, o čemu je parlamentarne istrage vodilo više povjerenstava, na inicijativu njegove stranke, budući da su upleteni bili povezani s ljevicom i 'dubokom državom'".

Policija i tužiteljstvo, prema ocjeni Janše, kad je riječ o pokretanju postupaka vode politiku "preskakanja prioritetnih slučajeva i selektivne pravde", a u pravosuđu i policiji prisutni su političke veze, nepotizam.

Sve to, tvrdi Janša, u Sloveniji "onemogućava normalno djelovanje parlamentarne demokracije".

Zbog privođenja Počivalšeka, koji je ministar gospodarstva i potpredsjednik vlade, ali i bitan Janšin saveznik u sadašnjoj političkoj konstelaciji, ostavke su danas odmah dali ministar unutarnjih poslova Aleš Hojs i ravnatelj slovenske policije.

Hojs je član stranke premijera Janeza Janše, a također je kazao da smatra kako je postupak protiv Počivalšeka politički motiviran i da se preko tog slučaja želi srušiti vladu Janeza Janše.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Golob vjeruje da će Plenković formirati novu hrvatsku vladu

Ambasador Slovenije posjetio IDDEEEA-u - Prijateljski odnos Slovenije prema BiH

Fajon u ponedjeljak u Sarajevu, najavljeni razgovori s Konakovićem

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'