Stranačke aktivnosti     | 30.06.2020. 16:18 |

Saopćenje za javnost SDP-a

FENA Saopćenje

SDP nikada neće pristati na podjelu Mostara, koju SDA i HDZ žele prodati pod plaštom održavanja izbora

Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine na online sjednici Predsjedništva razmatrala je trenutnu političku situaciju u državi, te analizirala prilike pred lokalne izbore.

Na sjednici je bilo riječi o nedavnom sporazumu SDA i HDZ o održavanju izbora u Mostaru, te je navedeno kako SDP nikada neće pristati na podjelu Mostara, koja se ovim sporazumom pokušava prodati pod plaštom održavanja izbora. Predsjedništvo je usvojilo stav i ocjenu Gradskog odbora SDP Mostar da cementiranje podjele ne može biti opcija po pitanju Mostara.

Predsjedništvo je zadužilo Klub SDP-a u Predstavničkom domu Parlamenta da, po hitnom postupku, u parlamentarnu proceduru upute SDP-ov prijedlog Zakona o izmjenama Izbornog zakona BiH, koji je baziran na presudi Suda za ljudska prava iz Strazbura oko održavanja izbora u Mostaru.

SDP nikada neće pristati na legitimitet pri predstavljanju, jer to vidimo kao odustajanje od građanske vizije društva. Za SDP je neprihvatljivo legitimno predstavljanje naroda, što kroz niz presedana nacionalističke stranke žele uvesti kao pravilo. To je uvod u definitivnu etničku podjelu bosanskohercegovačkog društva.

Predsjedništvo je potvrdilo opredjeljenje da kandidira potpredsjednika Federacije BiH iz reda srpskog naroda. Zadužena je Kadrovska komisija SDP-a da provede proceduru evidentiranja, razgovaranja i predlaganja kandidata prema partijskim organima. 

SDP BiH poziva na novi oprez građana kada je u pitanju pandemija i traži adekvatnu reakciju institucija, jer nagli rast broja zaraženih može dovesti do širenja pandemije. Takvom razvoju situacije ionako neefikasno zdravstvo nije u stanju odgovoriti, pogotovo kada se uzme u obzir da je stanje u zdravstvu dodatno narušeno korupcionim aferama entitetskih vlada.

Osim toga, ionako krhka privreda, koja se tek počela oporavljati od prvog vala pandemije i dalje je na koljenima, jer mnogi nivoi vlasti, uključujući i federalni nivo, još nisu počeli sa isplatama obećane finansijske pomoći privrednicima. Na taj način su privrednici i dalje prepušteni sami sebi, što najčešće dovodi do gašenja firmi i otpuštanja radnika.

Priliku za promjenu velikog broja navedenih boljki sistema, kao i manjkavosti na koje je SDP ranije ukazivao, vidimo na predstojećim lokalnim izborima, ukoliko do njih zaista i dođe.

SDP BiH će, sam ili sa svojim partnerima, strateški nastupiti na lokalnim izborima sa velikim brojem listi i kandidata za načelnike i gradonačelnike, kako bi svaki građanin u BiH imao priliku da odabere promjenu i otklon od lokalnih čelnika, koji su oduvijek više radili za interese stranaka, umjesto za interese građana.

 

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) D. V.

SDP

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost SDP-a

Saopćenje za javnost SDP-a

Klub zastupnika SDPBiH uložio amandmane na budžet FBiH za pomoć povratnicima

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'