Svijet     | 30.06.2020. 13:12 |

UNFPA - Milioni djevojčica širom svijeta podvrgnuti štetnim praksama

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 30. juna (FENA) - Potrebno je hitno, ubrzano djelovanje da bi se zaustavila praksa ženskog obrezivanja, sklapanja dječijih brakova i sve druge prakse koje su štetne za punoljetne ženske osobe i maloljetnice, navodi se u novom izvještaju pod nazivom Stanje svjetskog stanovništva u 2020. godini, koji je Agencija UN-za seksualno i reproduktivno zdravlje (UNFPA) objavila danas.

Svake godine su milioni djevojčica širom svijeta podvrgnuti praksama koje su po njih štetne i fizički i emocionalno, uz potpuno znanje i pristanak njihovih porodica, prijatelja i zajednica.

U istočnoj Evropi i centralnoj Aziji dječiji brakovi su generalno protuzakoniti i u opadanju, ali bez obzira takva praksa je još uvijek rasprostranjena u određenim dijelovima regije (u nekim zemljama je do 15 posto žena sklopilo brak prije navršene osamnaeste godine života, a u nekim zajednicama jedna od dvije žene je ušla u brak u dječijoj dobi). 

Sklonost prema sinovima je također uobičajena u regiji istočne Evrope i centralne Azije, što u nekim dijelovima južnog Kavkaza i jugoistočne Evrope dovodi do ogromnog disbalansa u omjeru spolova pri rođenju, s obzirom na to da se rađa puno više muške nego ženske djece.      

Zemlje koje su ratificirale međunarodne sporazume, kao što je Konvencija o pravima djeteta, imaju obavezu da zaustave štetne prakse. Mnoge zemlje su odgovorile putem zakona, ali sami zakoni nisu dovoljni. 

Prema izvještaju UNFPA, desetljećima dugo iskustvo i istraživanja pokazuju da pristupi od baze prema vrhu, koji dolaze s lokalnog nivoa, donose bolje promjene.

- Ove štetne prakse imaju jedan zajednički korijenski uzrok: rasprostranjeno i uporno potcjenjivanje ženske djece i odraslih žena - izjavila je regionalna direktorica UNFPA za istočnu Evropu i centralnu Aziju Alanna Armitage.

Ali, dodala je, uviđamo promjene u društvenim normama koje se sada kreću u ispravnom smjeru i vidimo pravu šansu da kroz zajedničko djelovanje - organa vlasti, civilnog društva, influensera i uzora - prakse koje su štetne za mlade ženske osobe ostavimo iza sebe.

U narednih 10 godina je moguće zaustaviti praksu sklapanja dječijih brakova i ženskog obrezivanja širom svijeta kroz veća nastojanja da se djevojčicama omogući duže školovanje i da se podučavaju životnim vještinama te da se odrasli i maloljetni muškarci uključe u društvene promjene.

Prema izvještaju, ove dvije štetne prakse kao i patnje, prema procjenama, 84 miliona djevojčica i djevojaka bi se zaustavile investicijama u ukupnom iznosu od 3,4 milijarde USD godišnje, do kraja 2030. godine.

Iako je postignut određeni napredak u zaustavljaju određenih štetnih praksi širom svijeta, pandemija bolesti COVID-19 prijeti da poništi sve što je do sada postignuto, saopćeno je iz UNFPA BiH.

Nedavno provedena analiza je otkrila da ukoliko se usluge ne budu pružale i programi ostanu zatvoreni šest mjeseci, od danas pa do 2030. godine dodatnih 13 miliona djevojčica može biti prisiljeno na sklapanje braka i još 2 miliona može biti podvrgnuto ženskom obrezivanju.

Pandemija može povećati rizik od prisilnih dječijih brakova kao strategije smanjenja ekonomskog opterećenja porodica. A restriktivne mjere, zatvorene škole i ograničenje kretanja prekidaju rutine i sisteme podrške adolescenticama.

- Pandemija dovodi veći broj djevojčica u stanje rizika i prijeti potkopavanjem napretka koji smo do sada ostvarili. Moramo udvostručiti nastojanja kako bismo osigurali da su djevojčice širom svijeta u mogućnosti uživati u svojim pravima i napraviti izbor za svoj život i svoje tijelo – zaključila je Armitage.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

UNFPA organizirao konferenciju s ciljem zagovaranja većih ulaganja u ljudski kapital

U Zenici hutba/homilija/ propovjed povodom '16 dana aktivizma'

UNFPA - Akcija "12 dana aktivizma" na promociji mira

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo