Kultura     | 30.06.2020. 10:29 |

U nedjelju obilježavanje Dana Hrvatskog kulturnog društva 'Napredak'

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 30. juna (FENA) - Dan Hrvatskog kulturnog društva "Napredak" i blagdan njegovih zaštitnika slavenskih apostola braće Ćirila i Metoda bit će obilježen u nedjelju, 5. jula.

Zbog epohalnog značenja misije i uloge svete braće Ćirila i Metoda za sve slavenske narode, pa tako i za Hrvate, Hrvatsko kulturno društvo "Napredak" proglasilo ih je davnih dana svojim zaštitnicima, jer su prepoznati kao osobe čija je misija predstavljala poseban uzor za sve članove HKD "Napredak".

Osnovano 1902. godine zbog pomaganja učenicima, a kasnije i studentima, "Napredak" je do zabrane 1949. godine školovao i pomagao oko 16.000 đaka i studenata, među kojima su i dva nobelovca, Ivo Andrić i Vladimir Prelog, zatim slikari Gabrijel Jurkić i Ismet Mujezinović, Karlo Mijić, pjesnik Nikola Šop i mnoge druge poznate osobe.

Napretkovo djelovanje, posebno na polju kulture za cilj je oduvijek imalo graditi mostove između ljudi, naroda, kultura, povezujući time, na konstruktivan način, različite sfere ljudskog postojanja.

U Bosni i Hercegovini i okolnim dalmatinskim krajevima, kombinacijom ćirilice i glagoljice, oblikovana je bosančica, kojom su pisane sve najznačajnije povijesne povelje počevši od povelje Kulina bana, svi stećci, Humačka ploča, Hvalov zbornik, Hrvojev misal i svi drugi najstariji evanđelistari.

U tursko doba bosančica je bila jedno od službenih pisama na sultanovoj porti, njegovale su je begovske obitelji, a sva najstarija djela franjevačke literature, počevši od Divkovićevih "Besjeda" pa i dobar dio najstarijih crkvenih matica pisan je također bosančicom, saopćeno je iz HKD "Napredak". 

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Obilježavanje 30. godišnjice od zatvaranja logora Gabela

U petak obilježavanje 31. godišnjice formiranja 4. korpusa Armije RBiH

Započelo obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991.

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom