Bosna i Hercegovina     | 30.06.2020. 09:24 |

Serwer: Vučić nikada neće podržati otcjepljenje RS

FENA Internet

SARAJEVO, 30. juna (FENA) - Nakon uvjerljive pobjede na ovogodišnjim izborima, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić nastavit će baštiniti i provoditi dosadašnju politiku koju je imao zvanični Beograd prema BiH, kazao je to za „Avaz" Daniel Serwer, američki analitičar i profesor na Univerzitetu „John Hop-kins".

Dodao je da ta zvanična politika Beograda, prije svega, znači i podršku „srpskoj zajednici" u Bosni i Hercegovini.

- S druge strane, Vučić će nastaviti i da uskraćuje podršku članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku njegovim idejama o osamostaljenju bh. entiteta Republika Srpska. I to ne zbog toga što Vučić načelno ne podržava tu ideju, već zbog toga što bi to značajno kompliciralo političke odnose u samoj Srbiji i pod znak pitanja dovelo napredak prema punopravnom članstvu u Evropskoj uniji - naglasio je Serwer.

Komentirajući to što je skoro nestalo opozicije u Srbiji, Serwer kaže da je pobjedu Vučića moguće uporediti jedino s klizištem koje nosi i uništava sve pred sobom.

- Zašto je bilo moguće da se to dogodi, ponajviše zato što je većina opozicije bojkotirala ovogodišnje izbore u Srbiji. Zašto? Prvenstveno jer opozicija smatra da nisu ispunjeni uvjeti koji bi osigurali slobodu i pravednost izbornog procesa - smatra Serwer.

Dodaje da, generalno, ne voli bojkote izbora, jer taj čin dovodi do onog što se upravo desilo u Srbiji.

- S bojkotom je neizbježan ishod, a to je potpuna kontrola zakonodavne od izvršne vlasti. Pobjeda je, možda, „zaražena", ali je itekako stvarna - istakao je Serwer.

Govoreći o sporazumu o izborima u Mostaru, koji su potpisali lideri SDA Bakir Izetbegović i HDZ-a Dragan Čović, Serwer ističe da se tek treba vidjeti je li ovaj sporazum riješio mostarsko pitanje.

- Pretpostavljam da jeste, ali morat ćemo pričekati i vidjeti. S druge strane, zaista sam mislio da smo to pitanje riješili prije skoro 25 godina i to u Daytonu. Očito nisam bio u pravu - zaključio je Serwer.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Odobreno 680 miliona KM za gradnju Koridora Vc

Turković: Nećemo dozvoliti da Hrvatska odlaže nuklearni otpad na granici BiH

Bakalar: Podršku određenim nezavisnim kandidatima dale su umrle osobe

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo