Svijet

Nacionalni narodni kongres Kine usvojio zakon o sigurnosti Hong Konga

Internet, Foto:Arhiva/Xinhua

HONG KONG/PEKING, 30. juna (FENA) - Peking je usvojio zakon o nacionalnoj sigurnosti za Hong Kong, za koji se kritičari plaše da će srušiti političke slobode i otvoriti put Kini da učvrsti svoju kontrolu nad polu autonomnom teritorijom.

Manje od 40 dana nakon što su kineski zakonodavci prvi put predložili uvođenje zakona o  sigurnosti Hong Konga, stalni odbor Nacionalnog narodnog kongresa Kine u utorak je odobrio tu mjeru, navode zvaničnici i više medija.

Tam Yiu-chung, bivši predsjednik propekinške stranke DAB i jedini član stalnog odbora Hong Konga, rekao je lokalnim medijima da je zakon usvojen. Cijeli tekst zakona još nije objavljen, prenosi The Guardian.

Zakon kojim se kriminalizira odcjepljenje, subverzija, terorizam i dogovor sa stranim silama, nanosi udarac autonomiji Hong Konga kako je obećano u okviru "jedna zemlja, dva sistema", principa koji je proklamiran prilikom predaje bivše britanske kolonije Hong Kong kineskoj kontroli 1997. godine. Zagovornici prava i pravni stručnjaci vjeruju da će se zakon, koji stupa na snagu 1. jula, široko koristiti za suzbijanje neslaganja.

"Donošenje zakona o nacionalnoj sigurnosti bolan je trenutak za stanovnike Hong Konga i predstavlja najveću prijetnju ljudskim pravima u novijoj povijesti grada", rekao je Joshua Rosenzweig, voditelj kineskog tima Amnesty Internationala.

"Kina će od sada imati moć nametati vlastite zakone bilo kojem osumnjičenom kojeg odabere", rekao je.

Sadržaj dostupan isključivo pretplatnicima FENA servisa. Za više informacija o načinu i uslovima korištenja servisa kontaktirajte marketing@fena.gov.ba.