Ekonomija     | 29.06.2020. 19:21 |

EU će osigurati značajna grant sredstva za poljoprivredne proizvođače u BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 29. juna (FENA) - Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac i rezidentna predstavnica Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH Steliana Nedera razgovarali su proteklog vikenda u Trebinju o implementaciji projekata, čiji je cilj povećanje konkurentnosti i otvaranje novih radnih mjesta u izvozno orijentisanim sektorima, turizmu, poljoprivredi i ruralnom razvoju, kao i oporavak od posljedica koronavirusa.

U oblasti vezanoj za modernizaciju poljoprivredno-prehrambenog sektora u BiH, Evropska unija (EU) trenutno finansira dva veoma značajna projekta, a to su ''EU4Business'' i ''EU4Agri''. Prvi projekt provode Nјemačka agencija za međunarodnu saradnju (GIZ), UNDP i Međunarodna organizacija rada (ILO), a drugi UNDP i Češka razvojna agencija.

- Kroz spomenute projekte EU će osigurati značajna grant sredstva za poljoprivredne proizvođače u BiH. Grantovi će biti dodijeljeni za ulaganja u primarnu poljoprivrednu proizvodnju i kapacitete za preradu u cilju jačanja tržišne efikasnosti, zatim jačanje savjetodavnih usluga za unapređenje znanja i razvoj vještina poljoprivrednih proizvođača, te jačanje i diverzifikacija ruralne ekonomije. Dio sredstava iz ovih projekata biće iskorišten za pružanje tehničke pomoći kako bi se što uspješnije iskoristila raspoloživa sredstva - rekao je ministar Košarac.

Naveo je da će Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH pružiti punu podršku provođenju spomenutih projekata, kako bi se omogućila brža i efikasnija adaptacija domaćih poljoprivrednih kapaciteta, kao i projekata u oblasti turizma, kao što je projekat Via Dinarika, kojim se pomaže oporavak poslovanja u okviru ovog sektora.

 - Zahvalan sam partnerima iz EU, Agencije za međunarodni razvoj SAD (USAID), Italijanske agencije za razvojnu saradnju (AICS) i UNDP-a na podršci u oblastima poljoprivrede, turizma i ruralnog razvoja. U predstojećem periodu posvetićemo dodatnu pažnju oporavku poljoprivrede i projektima iz ovih oblasti, kako bismo se što uspješnije suočili sa posljedicama krize izazvane pandemijom koronavirusa - istakao je ministar Košarac nakon sastanka sa rezidentnom predstavnicom UNDP-a u BiH Stelianom Nederom, saopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.   

 

 

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Košarac: Neće biti privilegovanih pri izvozu mesa u Tursku

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta