Svijet     | 29.06.2020. 14:54 |

Gantz: Datum od 1. jula za raspravu o aneksiji 'nije svetinja'

FENA Internet

JERUSALEM, 29. juna (FEENA) – Benny Gantz, vodeći koalicijski partner izraelskog premijera Benjamina Netanyahua, izjavio je u ponedjeljak da ciljni datum od 1. jula za predloženu aneksiju okupirane teritorije Zapadne obale „nije svetinja“, saopćio je izvor iz Gantzove stranke.

Komentari, za koje izvor tvrdi da ih je Gantz dao tokom sastanka s američkim ambasadorom Davidom Friedmanom i savjetnikom u Bijeloj kući  Avijem Berkowitzem, bacili su sjenu sumnje nad jedinstvenim izraelskim pristupom mirovnom planu američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Washington želi Gantzov pristanak na plan, koji predviđa izraelsku aneksiju jevrejskih naselja u dolini Jordana i uspostavu palestinske države pod strogim uslovima na Zapadnoj obali.

Dok Palestinci bojkotuju Trumpov plan, Netanyahu i Gantz usuglasili su se, ipak, u okviru sporazuma o formiranju koalicijske vlade prošlog mjeseca, da bi rasprava u vladi o planovima aneksije mogla početi 1. jula.

- Gantz je jasno poručio tokom sastanka (s američkim zvaničnicima) da 1.juli nije sveti datum i izrazio je podršku izraelskoj borbi protiv ekonomskih posljedica krize s koronavirusom - izjavio je izvor iz njegove stranke  centra Plavi i bijeli.        

Obraćajući se novinarima u prošloj sedmici, Gant, koji je izraelski ministar odbrane i zamjenik premijera, prognozirao je da bi kriza s koronavirusom mogla potrajati 18 mjeseci.

Pozdravljajući Trumpov plan kao „istorijski potez“, Gantz je poručio američkim zvaničnicima da bi Izrael trebao sarađivati sa „strateškim partnerima u regiji i s Palestincima na postizanju sporazuma koji bio donio koristi svim stranama“, saopćio je izvor.

Glasnogovornica američke ambasade nije bila odmah dostupna radi komentara, prenosi Reuters.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Rusko Vijeće Federacije ratificiralo aneksiju četiri ukrajinske regije

Putin proglasio aneksiju ukrajinskih teritorija na ceremoniji u Kremlju

Biden: SAD nikada neće priznati rusku aneksiju ukrajinske teritorije

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'