Ekonomija     | 29.06.2020. 14:39 |

Podrška prednacrtima zakona o Upravi za indirektno oporezivanje i trošarinama

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 29. juna (FENA) - Prednacrte zakona o Upravi za indirektno oporezivanje i o trošarinama načelno je podržao Upravni odbor navedene institucije na današnjoj sjednici na kojoj su podržane izmjene i dopune legislative iz ove oblasti.

 - Izmjenama i dopunama koje se navode u prednacrtu zakona o Upravi za indirektno oporezivanje regulirano je pitanje prikupljanja i obrade osobnih podataka u poslovima koji se tiču indirektnog oporezivanja i nadležnosti Uprave u vezi s tim te obvezama da se ispoštuju važeće domaće i europske direktive - kaže se u saopćenju Ministarstva finansija i trezora Bosne i Hercegovine.

Suština prednacrta izmjena Zakona o trošarinama u BiH je da se trošarina plaća na isti način kao i za drugi trošarinski proizvodi, a ne odmah po preuzimanju trošarinskih markica.

Prema daljnjim navodima iz saopćenja, Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje dostavio je danas i odgovor Parlamentarnoj skupštini BiH koja također treba da se izjasni o izmjenama zakona o trošarinama s kraja 2018. godine, "čime se uvodi trogodišnji moratorij na trošarine za duhan i cigarete, odnosno za specifičnu i minimalnu trošarinu".

Upravni odbor je na današnjoj sjednici usvojio Odluku o privremenim koeficijentima raspodjele sredstava s Jedinstvenog računa za entitete i Brčko Distrikt za razdoblje srpanj - rujan 2020. godine, po kojoj Federacija BiH pripada 61,90 posto, Republici Srpskoj 34,55 posto te Brčko Distriktu 3,55 posto.

 

 

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Trgovinski deficit FBiH u januaru 2022. godine 327.063.000 KM

Grad Zenica zbog duga za kamatu blokirao rudnik, za 15. januar zakazan štrajk

U Federaciji BiH u prošloj godini izdana 51 okolišna dozvola

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom