Bosna i Hercegovina     | 29.06.2020. 13:48 |

Čolo na video-sjednici Komiteta PSVE za pravne poslove i ljudska prava

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 29. juna (FENA) - Članica Delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope (PSVE) Alma Čolo učestvovala je danas na video - sjednici Komiteta PSVE za pravne poslove i ljudska prava.

Na otvaranju sjednice izvjestilac Vladimir Vardanyan predstavio je Nacrt izvještaja o temi „Uticaj pandemije virusa korona (COVID – 19) na ljudska prava i vladavinu zakona“, u kojem je ukazao na prakse država članica u vezi sa preduzetim mjerama s ciljem zaštite zdravlja stanovništva od širenja pandemije Covid -19., nakon čega je usvojen Nacrt rezolucije i Nacrt preporuka u vezi s ovom temom.

Članovi Komiteta diskutovali su i o temi “Treba li procesuirati političare za izjave koje daju u toku njihovog mandata?”. Također se raspravljalo i o borbi protiv korupcije iz ugla opšte političke odgovornosti, o čemu je svoj osvrt dao izvjestilac Sergiy Vlasenko.

Na sjednici su imenovani izvjestioci za izvještaje i mišljenja iz nadležnosti Komiteta, koji će biti pripremani u narednom periodu. Članovi Komiteta razgovarali su i o nastavku rada Komiteta na daljinu, te o adresiranju aktuelnih pitanja tokom trajanja pandemije - saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.  

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Članovi Grupe prijateljstva PSBiH razgovarali sa članovima Grupe prijateljstva Parlamenta Austrije

Delegacija PSBiH učestvuje na konferenciji Lige parlamentaraca za Al - Quds u Istanbulu

Održana sjednica Zajedničke komisije za ekonomske reforme i razvoj PSBiH

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu