Stranačke aktivnosti     | 27.06.2020. 12:28 |

Priopćenje za javnost HRS-a

FENA Saopćenje


Priopćenje: Predstavnici liste HRS/Mosta NL posjetili Tuzlansku i Posavsku županiju

Predstavnici liste HRS/Mosta Neovisnih lista, na čelu sa g. Slavenom Ragužem, ovih dana su bili u posjeti Tuzlanskoj i Posavskoj županiji, gdje su se sastali sa simpatizerima, prijateljima, lokalnim gospodarstvenicima i stanovništvom.

Po popisu iz 2013. u Tuzlanskoj županiji živi preko 10 000 Hrvata manje u odnosu na rezultate popisa iz 1991. Trend iseljavanja se nastavlja, budući da su Hrvati ove županije ostavljeni na milost i nemilost samima sebi, kao svojevrstan politički kusur u interesnom preslagivanju vladajućih bošnjačkih i hrvatskih stranaka.

Počev od onemogućavanja izbora vijećnicima hrvatske nacionalnosti na vodeća mjesta u općinskim vijećima, otežavanju provedbe školskog programa na hrvatskom jeziku, uništavanjem nacionalnih obilježja, velik je broj primjera zbog kojih se Hrvati ovog kraja osjećaju ostavljeno od strane aktualne hrvatske politike.

Srećom, nije sva hrvatska politika ista. Slaven Raguž i HRS su nebrojeno puta javno i glasno stali u obranu interesa Hrvata ovog kraja, što se moglo najbolje moglo vidjeti tijekom nedavne korona krize kada je policija protuzakonito zatvorila hrvatsko selo Srednju Špionicu.

„Suživot hrvatskog i bošnjačkog naroda u Tuzlanskoj županiji može nam svima biti primjer u BiH. Međutim, problemi nastaju kada taj suživot postane predmetom zloupotrebe zbog političkih igara HDZ-a i SDA. Nevjerojatna mi je činjenica kako je aktualno političko vodstvo Hrvata politiku prema Hrvatima ovog kraja u potpunosti prepustila SDA-u, ignorirajući potrebe, volju i ideje lokalnog hrvatskog stanovništva. Čak je SDA-u prepušteno vođenje koalicijskih pregovora u županiji ispred HNS-a za lokalne izbore, što je nečuveno. HRS i ja osobno smo u više navrata pokazali u praksi zašto i kako se tome mora stati u kraj! Našim izborom u Sabor RH samo ćemo ojačati podršku hrvatskome narodu ovoga kraja i osnažiti njihov politički i kulturni identitet.“ - u razgovoru je istaknuo Slaven Raguž, prvi na listi Mosta NL za 11. I.J.

Delegacija liste HRS/Mosta NL posjetila je i Posavsku županiju gdje su se susreli sa lokalnim gospodarstvenicima i simpatizerima iz ove županije. Gospodarstvenici su pojasnili koliku štetu su imali tijekom korona krize, a posebno koju štetu trenutno imaju zbog odluke Davora Božinovića o samoizolaciji za sve one koji ulaze u Hrvatsku. Slaven Raguž je obećao kako će iskoristiti veze koje Most NL ima u Hrvatskoj kako bi se pojačao pritisak hrvatske politike i javnosti da se sulude mjere o samoizolaciji, koje u najvećoj mjeri pogađaju hrvatske gospodarstvenike iz pograničnih krajeva, u što kraćem roku ukinu.

Posebnu vrijednost ovom posjetu dao je susret sa fra Lukom Markovićem, višedesetljetnim upraviteljem hrvatske misije u Muensteru, piscem, prevoditeljem i profesorom.

 „Vrijeme je da netko pojasni hrvatskim političarima u Saboru da ovakav maćehinski odnos prema Hrvatima u BiH nije korektan. Hrvatima u BiH, pogotovo hrvatskim kulturnim institucijama, je potrebna financijska pomoć, ali im je daleko potrebnija politička podrška. Zato je krajnje vrijeme da Hrvate BiH u Saboru predstavljaju oni koji žive u BiH i dobro poznaju probleme s kojima se suočava hrvatski narod. To je za mene razlog da se podrži lista koju predvodi g. Slaven Raguž.“ nakon susreta je izjavio fra Luka.

HRS

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) M. K.

Vezane vijesti

U subotu otvaranje panoramskog kotača u Mostaru

U Mostaru izložba i proglašenje najboljih radova u sklopu Dana frankofonije

Obavijest za građane Splitske ulice u Mostaru

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo