Stranačke aktivnosti     | 26.06.2020. 17:16 |

Saopćenje za javnost SDS-a

FENA Saopćenje

Predsjedništvo SDS: Novac za pomoć lokalnim budžetima podijeljen bez kriterijuma

Teslić i Prnjavor su dvije opštine koje imaju približno jednak broj stanovnika i jednak koeficijent za raspodjelu PDV-a a opština Teslić je dobila dva i po puta manje novca od opštine Prnjavor – istakao je nakon sjednice Predsjedništva SDS Milan Miličević, predsjednik Glavnog odbora SDS komentarišući netransparentnost u raspodjeli novca opštinama iz kredita MMF-a.

Miličević kaže da prema podacima Saveza opština i gradova RS procijenjeno da su lokalni budžeti u Srpskoj oštećeni po osnovu prihoda od PDV-a kao posledice korona virusa u iznosu oko 35%.

„Saveza opština i gradova RS je uputio zvaničan prijedlog da je najpravedniji način raspodjele 30 miliona KM od MMF-a korištenje koeficijenata od raspodjele PDV-a. Juče su uplaćena sredstva svim lokalnim budžetima i uvidom u iznose za pojedine opštine utvrđeno je da ti koeficijenti nisu bili kritetijumi za raspodjelu novca od MMF-a“ – naglasio je Miličević.

Predsjednik Glavnog odbora SDS kaže da je još indikativnije da kriteriji za raspodjelu još nisu objavljeni.

„Logično bi bilo da su prvo objavljeni kriteriji pa na osnovu njih dijeljen novac. Novac je potpuno netransparentno podijeljen“ – naglašava Miličević.

Rado Savić, zamjenik predsjednika SDS kaže da je građanima u doba pandemije potrebna jasna i precizna informacija kako se troši javni novac, pogotovo novac iz kredita.

„Vlada RS je dosljedna samo u netransparentnosti.. Da bi se dobro upravljalo krizom mora se biti transparentan. Ovo otvara sumnju da ni ovaj segment krize nije dobro urađen kao što je bio i slučaj sa respiratorima i drugim nabavkama tokom krize“ – zaključuje Savić.

„Srpska demokratska stranka spremno dočekuje lokalne izbore i ubjeđeni smo da će se izbori održati u 15. novembra ove godine i da će biti usvojen budžet institucija BiH kao ključni preduslov održavanja izbora“ – nagalašava predsjednik Srpske demokratske strake Mirko Šarović.

Predsjedništvo SDS je odlučilo da će narednih dana ući u finalne pregovore sa koalicionim partnerima oko zajedničkog nastupa u najvećim gradovima Republike Srpske.


Sektor za politiku i medije

 

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) H. D.

SDS

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost SDS-a

Saopćenje za javnost SDS-a

Saopćenje za javnost SDS-a

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!