Bosna i Hercegovina     | 26.06.2020. 17:17 |

Šahović na sastanku ministara vanjskih poslova zapadnog Balkana i Várhelyija

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 26. juna (FENA) - Pomoćnik ministrice vanjskih poslova BiH Almir Šahović sudjelovalo je danas na on-line sastanku ministara vanjskih poslova zemalja zapadnog Balkana sa evropskim povjerenikom za susjedstvo i proširenje Olivérom Várhelyijem.

Sastanak je organiziran radi razmjene informacija u vezi s povećanim brojem oboljelih od COVID-19 u regiji zapadnog Balkana. Razgovarano je o mjerama koje Evropska unija može dodatno poduzeti da pomogne zemljama regije u sprečavanju širenja virusa, najavljenom otvaranju vanjskih granica EU, te su iznijeti izvještaji o stanju u vezi s pandemijom u svakoj zemlji posebno.

Šahović je zahvalio Evropskoj uniji na izuzetno konstruktivnoj podršci u savladavanju prepreka koje su se javile u post-COVID-19 periodu, i na direktnoj finansijskoj pomoći od 3,3 milijarde eura za cijelu regiju, od čega BiH treba dobiti 250 miliona eura (uz 70 miliona koje je dobila ranije).

Dodao je da ne treba posebno naglašavati kako je ta pomoć od vitalnog značaja za oporavak naše ekonomije i vraćanje našeg rasta u stanje koje smo zabilježili prije COVID19.

- Želim da izvijestim sve kolege da je Vijeće ministara BiH oformilo socio-ekonomsku grupu, u kojoj se nalaze dužnosnici s najvišeg nivoa vlasti, čiji je osnovni zadatak kreiranje plana oporavka, zaustavljanje gubitka posla, ali i rad na identificiranju makroekonomskih parametara razvoja koji će slijediti preporuke EU komisije iz analitičkog izvještaja. Ovim sinergičnim djelovanjem, nastojimo ne samo da oporavimo našu ekonomiju, već da stvorimo momentum da u procesu oporavka ugradimo i komponentu harmonizacije sa parametrima razvoja EU, što će nas efektivno dovesti bliže ispunjavanju naših ciljeva iz mape puta - naglasio je Šahović.

Sa sagovornicima je podijelio lekcije koje smo u BiH naučili tokom borbe sa COVID19 pandemijom, navodeći da je ova kriza, nebrojeno puta, pokazala značaj jačanja regionalne saradnje, te iskazao uvjerenje da su svi današnji sagovornici prepoznali to i u svojim vlastitim iskustvima.

- Nastojali smo ostvariti niz specifičnih koraka ka ostvarivanju jače saradnje, kroz protokole o liječenju, razmjeni informacija i slično. Svakako, vjerujemo da je potrebno nastaviti ovu praksu i dalje, te je proširiti i na druge sektore - istaknuo je Šahović, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

SNSD sa HDZ-om BiH i Trojkom saglasan da se Izborni zakon uputi u parlamentarnu proceduru (VIDEO)

Kubatlija s vlasnikom kompanije G.P.A ekosistem Grčka o poslovanju u BiH i mogućim ulaganjima

Pozder okupila stručnjake za rješavanje problema Jablaničkog i drugih jezera

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'