Ekonomija     | 26.06.2020. 15:43 |

Premijer Nenadić obišao radove na izgradnji dionice Prve transverzale

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 26. juna (FENA) – Premijer Kantona Sarajevo Mario Nenadić i ministar saobraćaja KS Adi Kalem danas su, u pratnji predstavnika Zavoda za izgradnju KS, Direkcije za ceste KS i načelnika Općine Centar Nedžada Ajnadžića, obišli dionicu Prve transverzale koja prolazi kroz ulicu Halida Kajtaza i Tešanjsku.

Prilikom obilaska, dogovorili su i rješenja spornih pitanja koja se, između ostalog, tiču konačnog rušenja, izmještanja, ili eksproprijacije svih objekata na ovom dijelu trase puta, a što će u konačnici dovesti do intenziviranja gradnje ove saobraćajnice.

Premijer Nenadić je potcrtao kako će se uskoro srušiti svi objekti koji se nalaze na planiranoj trasi ove izuzetno značajne saobraćajnice, te naglasio da javni radovi u KS ne mogu trpiti bilo kakve pojedinačne probleme koji se javljaju na trasi  saobraćajnice.

Kazao je kako nema još puno spornih pitanja, te da se radi na rješavanju određenih imovinsko-pravnih odnosa u ulica Tešanjska ida je, nakon rušenja nelegalno izgrađene garaže, ostao još jedan veći objekt, čije se imovinsko-pravno pitanje rješava.

- Cilj nam je u ovoj fazi očistiti od svih objekata dio buduće saobraćajnice od kružnog toka kod američke ambasade do ulice Braće Begić, i blizu smo njega - rekao je premijer.

Najavio je da će u narednih 15 do 20 dana, kada ističe raspisani javni poziv, uvesti izvođača radova na dionicu ovog puta u dužini  nešto više od 800 metara, a čija izgradnja košta 21,9 miliona KM.

Bit će okončani i radovi na dionici puta kod naselja Šip, što će stvoriti preduslove za počinjanje radova na probijanju tunela Kobilja Glava na jesen, čija gradnja će koštati sa grantovima oko 40 miliona eura.

Premijer Nenadić je također najavio nastavak gradnje IX transverzale, Južne longitudinale te eksproprijaciju na XII transverzali, kao i gradnju garaže kod Hitne pomoći, ali i još 30 do 40 “sitnijih” infrastrukturnih projekata.

Ministar Kalem je izrazio očekivanje da će se sporna pitanja vezana za objekte ove firme riješiti vrlo brzo, jer postoje dobre namjere za to sa obje strane, saopćila je Služba za protokol i press KS.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Uk i Mesihović obišli gradilište Univerzitetske biblioteke u Sarajevu

KS-Trudnicama od 38. sedmice trudnoće do porođaja biće dovoljna jedna uputnica za preglede i porod

Ministrica Hota-Muminović i sarajevski učenici donacijom cipela podržali projekt 'Stazom sjećanja'

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo