Bosna i Hercegovina     | 27.06.2020. 09:17 |

Lučić: Dijalog jedini put ka pomirenju, praštanju i pronalasku rješenja

FENA Fedzad Forto

SARAJEVO, 27. juna (FENA) - Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH je adekvatnim mjerama odgovorilo na pandemiju koronavirusa kako bi se zaštitile najugroženije kategorije stanovništva i kako bi pomoć došla do što većeg broja građana, izjavio je u intervjuu za Fenu ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Miloš Lučić.

- Dužnost sam preuzeo sredinom maja kada je splasnula pandemija virusa korona, ali se njene posljedice, nažalost, osjećaju i sada. Ministarstvo je adekvatnim mjerama odgovorilo na pandemiju kako bi se zaštitile najugroženije kategorije stanovništva i kako bi pomoć došla do što većeg broja građana. Pripadnici romske zajednice su prepoznati kao jedna od najugroženijih kategorija koja je bila pogođena krizom koju je izazvala pandemija i za njih je obezbijeđeno više od tri hiljade humanitarnih paketa - kazao je on.

Kada je riječ o općem stanju ljudskih prava u Bosni i Hercegovini, Lučić navodi da izvještaji pokazuju da je ostvaren određeni napredak u unapređenju i zaštiti ljudskih prava.

- Prvi put je organizovana i Parada ponosa i nije bilo incidenata. Povećao se i broj tražitelja azila i migranata koji dolaze u BiH. Ministarstvo je nadležno za brigu o njihovim pravima u Bosni i Hercegovini poput prava na smještaj, rad, obrazovanje, zdravstvenu zaštitu, socijalnu pomoć kao i pomoć pri uključivanju u društvo. Potrebno je raditi na jačanju borbe protiv svih vrsta diskriminacije i podizati nivo svijesti o potrebi uvažavanja svih osoba bez obzira na njihov identitet i opredjeljenje - smatra ministar Lučić.

Naglasio je kako Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice implementira dva važna programa za zbrinjavanje izbjeglih i raseljenih lica. Regionalni stambeni program (RSP)  koji se finansira donatorskim sredstvima podrazumijeva izgradnju 3.200 stambenih jedinica od kojih je polovina već izgrađena. Ove stambene jedinice ostaju u trajnom vlasništvu lokalnih zajednica koje učestvuju u programu sa 20 posto sredstava kroz infrastrukturu, kao što su građevinske dozvole, pristupni putevi, vodovodna mreža i slično. Evropska unija u ovaj projekt do sada je uložila više od 60 miliona eura i najveći je donator RSP-a.

Stambeno zbrinjavanje izbjeglih i raseljenih lica provodi se i kroz Projekt zatvaranja kolektivnih centara i alternativnih smještaja putem osiguranja javnih stambenih rješenja  - CEB2, koji se finansira iz kredita Razvojne banke Savjeta Evrope. Programom koji se provodi u 45 gradova i opština u BiH planirano je zatvaranje svih kolektivnih centara i alternativnog smještaja i izgradnja 2.611 stambenih jedinica.

Lučić navodi da je do sada ugovorena izgradnja 1.043 stambene jedinice čija je ukupna vrijednost blizu 60 miliona maraka. Rok za završetak i RSP-a i projekta CEB2 je kraj 2022. godine.

- Ima još mnogo toga da se uradi kako bi se izbjegličkoj populaciji kao najranjivijoj kategoriji stanovništva obezbijedili dostojanstveni uslovi za život. I dalje imamo veliki broj osoba koje nisu riješile svoj status i uglavnom se radi o socijalno najugroženijim kategorijama - rekao je on.   

Upitan za saradnju sa vjerskim zajednicama, kako one mogu doprinijeti povjerenju, te problem ugovora sa Islamskom zajednicom u BiH, Lučić je naveo da je tokom proteklih dana razgovarao sa mitropolitom dabrobosanskim Hrizostomom kao i apostolskim nuncijem u BiH nadbiskupom Luigiom Pezzutom, a uskoro će posjetiti i predstavnike Islamske zajednice BiH.

- Država Bosna i Hercegovina je potpisala međunarodne ugovore sa SPC-om i Svetom stolicom i sada je na redu formiranje mješovitih komisija koje će raditi na primjeni i provođenju ovih ugovora. Kao što je javnost upoznata, ugovor sa Islamskom zajednicom BiH nije potpisan i to je jedno od pitanja koje ćemo otvoriti na predstojećem sastanku. Bosna i Hercegovina je kompleksna država i možemo da se slažemo ili ne slažemo oko određenih pitanja, ali uvijek moramo da razgovaramo jer dijalog je jedini put ka pomirenju, praštanju i pronalasku rješenja. Planiram da se uskoro sastanem i sa članovima Međureligijskog vijeća BiH koje  je jedno od ključnih tijela za promovisanje i afirmaciju međureligijskog dijaloga, međusobnog razumijevanja i izgradnju bolje budućnosti za sve - rekao je u razgovoru za Fenu ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Miloš Lučić, dodajući da će uskoro posjetiti u Jevrejsku zajednicu u BiH.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Ministar Lučić osudio napad na crkvu Rođenja Presvete Bogorodice u Mostaru

Lučić: Skrnavljenje vjerskih objekata i nadgrobnih spomenika šalje lošu poruku svima

Lučić na Međunarodnoj konferenciji o starenju u Rimu: Unaprediti položaj starijih lica

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'