Bosna i Hercegovina     | 26.06.2020. 09:17 |

MUPRS - U pet mjeseci zaplijenjeno 5,7 kilograma marihuane i 1,6 kokaina

FENA Saopćenje

BANJA LUKA, 26. juna (FENA) - U Republici Srpskoj (RS) je u proteklih pet mjeseci otkriveno 457 slučajeva zloupotreba opojnih droga, od kojih je 134 krivičnih djela i 323 prekršaja, a što je za 12,6 posto više u odnosu na isti period lani.

Najviše je zaplijenjeno marihuane i to 5.710,51 grama te kokaina 1.614,92 grama, saopćeno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) RS.

U 2019. godini su otkrivena 1.323 slučaja (296 krivičnih djela i 1.027 prekršaja) zloupotreba opojnih droga. „Razbijeno“ je više organizovanih kriminalnih grupa, provođenjem 37 operativnih akcija, od kojih je šest imalo međunarodni karakter („Madagaskar", „Ronkola", „Merkatores 5", „Forum", „Ket" i „Alfa 1").

Kada su u pitanju preventivne aktivnosti, policijski službenici, u saradnji s Međunarodnim odborom za kontrolu narkotika (INCB) su, kako se dodaje, širom BiH koordinisali aktivnosti na realizaciji dvije globalne međunarodne akcije „Fast Forward" i „Trance", s ciljem sprečavanja zloupotrebe različitih vrsta novih psihoaktivnih supstanci na ilegalno tržište RS, odnosno BiH.

Komisija za suzbijanje zloupotrebe opojnih droga u RS i ove godine u saradnji s entitetskom policijom te drugim nadležnim institucijama, ustanovama i organizacijama, učestvuje u obilježavanju Međunarodnog dana borbe protiv zloupotrebe i krijumčarenja droga.

Planirano je da policijski službenici na području svih policijskih uprava u RS-u, na postavljenim info-pultovima u centrima gradova, dijele informativne letke pod sloganom „Odlučni u suprotstavljanju“, a kroz razgovor će građane podsjetiti na štetnosti zloupotrebe opojnih droga po zdravlje pojedinca i sigurnost zajednice.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

FUP - Osoba iz Sarajeva privedena zbog neovlaštene proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga

Obilježavanje 30. godišnjice od zatvaranja logora Gabela

U petak obilježavanje 31. godišnjice formiranja 4. korpusa Armije RBiH

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo