Ekonomija     | 25.06.2020. 11:44 |

Potpisan ugovor o zajmu za Projekt gradskih prometnica Sarajevo

FENA Saopćenje

 

SARAJEVO, 26. lipnja (FENA) - Zamjenik predsjedatelja Vijeća ministara i ministar financija i trezora Vjekoslav Bevanda potpisao je danas sa šeficom ureda EBRD-a u BiH Manuelom Naessl ugovor o zajmu za Projekt gradskih prometnica Sarajevo.

Ugovor je potpisan korespodentno, bez uobičajenih ceremonija, zbog mjera koje su poduzete u sprečavanju virusa Covid -19.

Svrha projekta je poboljšanje ključne cestovne mreže u sarajevskoj županiji, kroz financiranje izgradnje i nadogradnje cestovne infrastrukture na dionicama Prve transverzale (dvocijevni tunel Kobilja glava) i Devete transverzale kako bi se grad Sarajevo povezao s drugim dijelovima županije i regionalnom cestovnom mrežom. Cilj projekta je i smanjenje sadašnjih gužvi i poboljšanje mobilnosti prometa u regiji.

Iznos zajma je 30 milijuna eura, rok otplate zajma 15 godina uključujući 3 godine grace perioda na otplatu glavnice. Završetak projekta očekuje se krajem 2022. godine. 

Ministar Bevanda zahvalio je direktorici Naessl i istaknuo kako ga raduje što pružaju pomoć Bosni i Hercegovini u svim važnim projektima koji doprinose kvaliteti života građana Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz Ministarstva financija i trezora BiH.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Trgovinski deficit FBiH u januaru 2022. godine 327.063.000 KM

Grad Zenica zbog duga za kamatu blokirao rudnik, za 15. januar zakazan štrajk

U Federaciji BiH u prošloj godini izdana 51 okolišna dozvola

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo