Bosna i Hercegovina     | 25.06.2020. 11:33 |

Dan državnosti Republike Slovenije obilježen u Sarajevu

FENA Sanda Hrkić

SARAJEVO, 25. juna (FENA) - Ambasada Republike Slovenije u Bosni i Hercegovini upriličila je u Sarajevu svečanost obilježavanja Dana državnosti Republike Slovenije.

Zbor Udruženja Slovenaca 'Ivan Cankar' iz Sarajeva Camarata Slovenica, pod dirigentskom palicom Aleka Isakovića, izveo je himnu BiH, Slovenije i Evropske unije.  

Ambasadorica Republike Slovenije u BiH Zorica Bukinac zadovoljna je zbog prilike što je, radi epidemiološke situacije barem simbolično, Dan državnosti Slovenije obilježen 'u hramu demokratije BiH, Parlamentu Bosne i Hercegovine.'  

Kako je istaknuto, u znak prijateljstva Bosne i Hercegovine i Republike Slovenije zbor je izveo cijelu pjesmu 'Zdravljica' Franca Prešerna. Sedma strofa te pjesme izabrana je 1991. godine za slovensku himnu, a u martu ove godine Prešernova 'Zdravljica' dobila je oznaku Evropske baštine. Taj simbol dodjeljuje se za simboličku historijsku vrijednost u procesu evropskog ujedinjenja.

Na događaju, u predvorju zgrade Institucija BiH, predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Nebojša Radmanović čestitao je Dan državnosti Slovenija, te zahvalio za priliku da prisustvuje kratkom koncertu upriličenom tim povodom.   

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Fajon u ponedjeljak u Sarajevu, najavljeni razgovori s Konakovićem

Milanović: Pregovori o ulasku BiH u EU trajat će duže od 500 godina

Snažna podrška za BiH i daljnje proširenje uoči samita EU-a

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo