Svijet     | 25.06.2020. 12:39 |

Politika suzbijanja zloupotrebe droga mora spasiti živote

FENA Saopćenje

STRASBOURG, 25. juna (FENA) – Politika suzbijanja zloupotrebe droga mora spasiti živote i zaštititi ljude, a ne stigmatizirati ih – rekao je João Castel-Branco Goulão uime portugalskog predsjedništva Pompidou grupe Vijeća Evrope povodom obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv zloupotrebe droga i nezakonite trgovine drogama koji se obilježava 26. juna.

Kako se broj novih slučajeva zaraze COVID-19 širom svijeta uveliko povećava, a kriza počinje uticati na sve dimenzije našeg društva, obično su najranjiviji i stigmatizirani oni koji najviše pate. Među njima su ljudi koji koriste drogu, saopćeno je iz Vijeća Evrope

João Castel-Branco Goulão je objasnio da donositelji odluka moraju podržati službe koje rade sa korisnicima droga kako bi na krizu mogli odgovoriti na pravi način i biti na vrijeme informisani. Zato je Pompidou grupa kreirala online platformu na kojoj radnici koji su na prvoj liniji mogu dijeliti savjete i razgovarati o idejama i mjerama na koji način je najbolje spriječiti širenje COVID-19 kao i zaštititi ljude koji koriste drogu i one koji su u kontaktu s njima. U razdoblju krize, više nego ikad, ljudska prava moraju ostati na čelu politike suzbijanja zloupotrebe droga.

U posljednjih 40 godina, Pompidou grupa bila je glas Vijeća Europe za saradnju u borbi protiv zloupotrebe droga. U promjenjivom međunarodnom okruženju i dalje je čvrsto promovisala uravnoteženi pristup između nužnosti rješavanja ovisnosti o drogama i borbe protiv trgovine drogama i odgovornosti država da štite zdravlje i ljudska prava svojih građana.

S nedavnim pristupanjem Armenije i Gruzije, Pompidou grupa sada broji 41 državu članicu, a njezine su aktivnosti još više proširile.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

PUZ: Pritvoren 27-godišnjak s 300.000 tableta iz kojih se može dobiti droga

U pretresu kuće u Neumu pronađena droga

Jedna osoba uhapšena zbog neovlaštene proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu