Bosna i Hercegovina     | 25.06.2020. 11:38 |

OSCE u BiH i World Vision BiH - Podrška za 481 porodicu

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 25. juna (FENA) - World Vision BiH, uz finansijsku i organizacijsku podršku Misije OSCE-a u BiH, osigurao je u junu za 481 porodicu prehrambeno-higijenske pakete.

Pakete su primile porodice u potrebi, koje su identificirale lokalne organizacije civilnog društva u Bratuncu, Brezi, Bugojnu, Čapljini, Gradačcu, Ilijašu, Jablanici, Jajcu, Konjicu, Livnu, Modriči, Novom Sarajevu, Prijedoru, Sanskom Mostu, Stocu, Sarajevu, Trebinju, Tuzli, Zenici i Zavidovićima.

U okviru ove aktivnosti pomoć je pružena porodicama u potrebi sa naglaskom na porodice čiji su članovi djeca sa poteškoćama u razvoju, samohranim roditeljima i onima koju su pretrpjeli nasilje, porodicama u kojima roditelji nisu zaposleni, uključujući i 171 romsku porodicu.

- Svaka korisnica kojoj je uručen paket spada u kategoriju socijalno ugroženih. Većinski su to bile nezaposlene, samohrane majke. Jedna od korisnica kojoj smo dodijelile pakete se najviše obradovala higijenskim preparatima, tečnom sapunu za ruke i prašku za veš, rekavši da je za nju i njenu djecu to luksuz – kazala je koordinatorica aktivnosti u zeničkoj regiji Edina Sejmenović.

Programska službenica Misije OSCE-a u BiH​ Amela Tandara je podsjetila da  u Bosni i Hercegovini veliki dio stanovništva živi u siromaštvu i suočava se s društvenom isključenošću, te da pitanje egzistencije postaje još značajnije u situaciji kao što je ova. 

- Misija OSCE-a u BiH, u sklopu šire inicijative na pružanju podrške državi u njenom odgovoru na pandemiju, uključila se u akciju pružanja podrške najugroženijim kategorijama našeg društva. Nadamo se da je ova donacija olakšala svakodnevnicu porodicama u potrebi – navela je Tandara.

Tokom krize i ograničenja kojih se građani pridržavaju kako bi prevenirali širenje koronavirusa, mnoge ranjive porodice bore se da osiguraju osnovne namirnice.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Kroz projekt Grada Goražda i World Visiona 22 porodice dobile motokopačice

World Vision BiH: Prisilno prosjačenje u BiH u porastu

Unaprijeđena zaštita djece u vanrednim situacijama u pet općina u FBiH

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo