Svijet     | 24.06.2020. 09:03 |

Parada u Rusiji povodom Dana pobjede u sjeni koronavirusa

FENA Internet

MOSKVA, 24. juna (FENA) - Rusija će u srijedu proslaviti svoj najveći državni praznik, Dan pobjede, vojnom paradom u Moskvi koja je trebala biti održana 9. maja. Predsjednik Rusije Vladimir Putin odgodio je veliku godišnju proslavu pobjede u Drugom svjetskom ratu zbog pandemije koronavirusa.

Ove godine navršava se 75 godina od kada je tadašnji SSSR pobijedio nacističku Njemačku. U Drugom svjetskom ratu poginulo je više od 20 miliona ljudi SSSR-a.

Mjere uvedene u Moskvi zbog širenja pandemije novog koronavirusa popuštaju ovog mjeseca što je omogućilo da se parada organizira.

Godišnja parada na moskovskom Crvenom trgu prilika je da predsjednik Putin podsjeti na patriotske osjećaje. Obnovio je sovjetske simbole iz vremena hladnog rata, a 2008. godine u paradu je ponovno uveo teško naoružanje.

Nacistička Njemačka predala se Velikoj Britaniji, Sjedinjenim Američkim Državama i SSSR-u 8. maja 1945. godine, ali tradicionalno Rusija i ostale bivše sovjetske republike obilježavaju pobjedu 9. maja.

Ovogodišnja parada je posebna za Putina, jer će Rusija uskoro glasati o ustavnim amandmanima koji će, kako se očekuje, otvoriti put za njegov ostanak na vlasti nakon 2024. godine, kada mu ističe trenutni mandat.

Masovna okupljanja i dalje su zabranjena u Moskvi zbog pandemije, koja i dalje bilježi velik broj novih slučajeva oboljelih od Covida-19 svaki dan, a više od 1.000 novooboljelih prijavljeno je u utorak uoči parade.

Gradonačelnik Moskve Sergej Sobyanin pozvao je stanovnike da ostanu kod kuće i gledaju televizijski prijenos parade, piše danas BBC.

Veterani koji su pozvani da prisustvuju paradi bit će smješteni na posebnom mjestu, a svi pozvani moraju se testirati na koronavirus. Vojne jedinice koje učestvuju na paradi bile su u karanteni tokom sedmica proba, izbjegavajući kontakt s bilo kime ko nije direktno uključen u događaj.

Na paradi će učestvovati oko 13.000 vojnih lica, 234 oklopna vozila i 75 aviona koji će izvesti tradicionalno nadlijetanje. Na paradi učestvuju i jedinice iz većine bivših sovjetskih republika, kao i iz Kine, Mongolije i Srbije.

Na otkazanoj paradi 9. maja trebali su prisustvovati visoki svjetski dužnosnici uključujući francuskog predsjednika Emmanuela Macrona i kineskog predsjednika Xi Jinpinga, a očekuje se da će ove godine paradi prisustvovati srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić i bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Ruski projektili i dronovi oštetili elektrane u centralnoj i zapadnoj Ukrajini

Kremlj - Rusija nije uključena u bilo kakve razgovore o mirovnim inicijativama u Ukrajini

Rusija tvrdi da su napadači na koncertnu dvoranu kod Moskve povezani s 'ukrajinskim nacionalistima'

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom