Svijet     | 23.06.2020. 17:16 |

UN istražuje izvještaje o novom temperaturnom rekordu u arktičkom krugu

FENA Internet

ŽENEVA, 23. juna (FENA) -  UN-ova meteorološka agencija istražuje izvještaje koji sugeriraju novu rekordno visoku temperaturu od 38 stepeni u Arktičkom krugu u jeku produženog toplotnog vala i šumskih požara u istočnom Sibiru.

Svjetska meteorološka organizacija (WMO) saopćila je da namjerava verificirati temperaturno očitanje u subotu u ruskom gradu Verhojansku s Rosgidrometom, ruskom saveznom službom za hidrometeorološki i okolišni nadzor.

Izvještaj ukazuje na još jedan mogući znak globalnog zagrijavanja na Arktiku, za koji agencija tvrdi da je jedna od svjetskih regija koje se najbrže zagrijavaju i njena stopa zagrijavanja dvostruko je viša od svjetskog prosjeka.

- Očigledno, ova konkretna regija istočnog Sibira ima veoma, veoma ekstremne hladnoće tokom zime, ali je također poznata i po ekstremima tokom ljeta, tako da temperatura iznad 30 stepeni nija neuobičajena. Temperatura od 38 stepeni očigledno je, međutim, izuzetna - izjavila je glasnogovornica Svjetske meteorološke organizacije Clare Nullis.         

- Vidjeli smo satelitske snimke jutros, i to je samo jedna crvena masa, to je zapanjujuće i zabrinjavajuće – izjavila je ona na brifingu u Ženevi.

Tu regiju zahvatili su šumski požari potaknuti visokim temperaturama.

- Evaluacijski tim WMO za brzu reakciju provizorno je prihvatio ovo posmatranje kao legitimni nadzor, koji je u skladu s nadzorom gornjih slojeva zraka u ovo doba godine u Sibiru - navodi u saopćenju specijalni izvjestitelj WMO Randall Cerveny.         

- To će biti predmet normalnog procesa detaljnog razmatranja komisije atmosferskih naučnika WMO – dodao je Cerveny, koji je također profesor geografskih nauka na Državnom univerzitetu Arizone.         

- WMO nije prethodno verifikovala moguće rekorde "najviših temperatura registrovanih sjeverno od Arktičkog kruga, ali razmatra uvođenje takve kategorije, uzimajući u obzir ovu ekstremnu temperaturu", saopćila je agencija, prenosi Associated Press.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

UIO - Prihodi od indirektnih poreza prvi put viši od 10 milijardi KM

Brazil zabilježio najvišu temperaturu ikada

Valencia postavila novi temperaturni rekord u Španiji

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana