Bosna i Hercegovina     | 23.06.2020. 13:20 |

Okić: Nastavljena neprihvatljiva praksa odbijanja bošnjačkih zahtjeva

FENA Dušica Stanojević

BANJA LUKA, 23. juna (FENA) - Potpredsjedavajući Vijeća naroda RS iz bošnjačkog naroda Mihnet Okić izjavio je za Fenu da su u Klubu Bošnjaka razočarani odlukom Ustavnog suda RS da odbaci veto Bošnjaka na rebalans budžeta tog bh. entiteta, čime je, kako kaže, nastavljena ranija praksa odbijanja bošnjačkih zahtjeva. 

Kako dodaje, nisu iznenađeni, imajući u vidu ranije odluke Vijeća Ustavnog suda RS kada su u pitanju zahtjevi Bošnjaka, koji su svi odbijani. 

Smatra da ne stoji obrazloženje Vijeća za zaštitu vitalnog interesa Ustavnog suda RS da nije prihvatljiv zahtjev Kluba Bošnjaka za pokretanje vitalnog nacionalnog interesa na rebalans budžeta tog bh. entiteta, jer nije dostavljeno obrazloženje zahtjeva o povredi vitalnih nacionalnih interesa, što predstavlja procesnu pretpostavku za meritorno odlučivanje o zahtjevu. 

Bošnjački klub je stavio veto, jer su rebalansom budžeta umanjene stavke koje se odnose na održivi povratak, te grantovi za bošnjačka dobrotvorna udruženja, organizacije civilnih žrtava rata, kao i za isplatu otpremnina nezakonito otpuštenim radnicima Bošnjacima na početku rata na postoru sadašnjeg bh. entiteta RS. 

Okić je naglasio da Klub Bošnjaka neće odustati od osporavanja nekoliko uredbi koje je usvojila Narodna skupština, u vrijeme vanrednog stanja, jer se njima pokušava državna imovina uknjižiti na RS. 

Radi se o odluci o potvrđivanju Uredbe sa zakonskom snagom o izmjenama i dopunama Zakona o posebnom postupku eksproprijacije radi izgradnje Auto-puta Koridor 5c kroz Republiku Srpsku i izgradnje dionice Auto-puta "9. januar“ Banja Luka-Doboj, te odluci o prijevremenom stupanju na snagu Odluke o potvrđivanju Uredbe sa zakonskom snagom o dopunama Zakona o posebnom postupku eksproprijacije radi izgradnje Auto-puta i gasovoda dionice Vukosavlje-Brčko i Brčko-Rača. 

Meritorne odluke o predmetnim zahtjevima Vijeće Ustavnog suda RS će donijeti u Ustavom određenom roku u narednih 30 dana.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Predstavnički dom Parlamenta FBiH o rebalansu budžeta

Predstavnički dom Parlamenta FBiH sutra o rebalansu federalnog budžeta

Vijeće naroda RS danas o zakonu o nepokretnoj imovini

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana